DISTRIBUIȚI
nytimes.com

Noul cancelar austriac, conservatorul Sebastian Kurz, a decis ca prima sa vizită în străinătate, după ce va prelua luni conducerea executivului de la Viena, să o facă la Bruxelles, în încercarea de a tempera îngrijorările provocate de cooptarea extremei drepte în guvernul său, transmite duminică agenţia DPA. 

Vizita la Bruxelles se va desfăşura chiar marţi, a doua zi după învestirea guvernului austriac, şi a fost confirmată de Comisia Europeană.


În vârstă de numai 31 de ani, Sebastian Kurz va conduce o coaliţie de centru-dreapta alcătuită din formaţiunea sa Partidul Poporului (OeVP) şi Partidul Libertăţii (FPOe) de extremă dreapta. Liderul acestuia din urmă, Heinz-Christian Strache, va deveni vicecancelar, iar în noul executiv FPOe a primit portofolii importante, printre care se numără externele, internele şi apărarea.

Această coaliţie a rezultat în urma alegerilor anticipate din luna octombrie, la care extrema dreapta s-a ridicat pe valul nepopular al nemulţumirii provocate de afluxul de migranţi şi de unele abordări ale Uniunii Europene. Pentru a câştiga voturi, partidul lui Kurz a preluat şi el din mesajul FPOe.

Totuşi, în urma negocierilor post-electorale dintre cele două partide, ele au convenit menţinerea angajamentului european al Austriei şi însuşi Heinz-Christian Strache a asigurat că este exclusă posibilitatea unui referendum de retragere din UE. Kurz a apreciat în schimb că UE trebuie să accepte mai multă ‘subsidiaritate’ în favoarea statelor membre, adică un rol sporit al statelor naţionale în faţa instituţiilor europene.