DISTRIBUIȚI
Richard Grenell, nominee to be US ambassador to Germany, testifies during a Senate Foreign Relations Committee hearing on Capitol Hill in Washington, DC, September 27, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB (Photo credit should read SAUL LOEB/AFP/Getty Images)

Noul ambasador al Statelor Unite în Germania, Richard Grenell, şi-a preluat funcţia marţi, după 15 luni de blocaj, şi se confruntă deja cu critici în ţara gazdă, informează AFP, conform agerpres.

Grenell, 51 de ani, un apropiat al preşedintelui american, şi-a preluat funcţia în ziua în care Donald Trump trebuie să anunţe o posibilă retragere a SUA din acordul asupra programului nuclear iranian şi în condiţiile în care divergenţele transatlantice se multiplică.


Citește și : Toată lumea aşteaptă cu sufletul la gură decizia lui Trump privind acordul nuclear cu Iranul

Homosexual declarat, susţinător al căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex, acest creştin se descrie pe contul său de Twitter ca „un discipol imperfect al lui Christos”. Fost purtător de cuvânt al misiunii americane la ONU în timpul Administraţiei Bush, Richard Grenell a lucrat cu John Bolton, un „uliu” numit recent consilier pentru securitate naţională în Administraţia Trump.

Întârziată multă vreme de Senatul american, numirea lui a avut loc la sfârşitul lui aprilie, în ajunul vizitei Angelei Merkel la Washington. Opoziţia democrată îi reproşează inclusiv postări pe Twitter sexiste.

Între timp, Richard Grenell a emis critici la adresa guvernului german. El a estimat că Berlinul „ar fi trebuit” să se ralieze SUA, Marii Britanii şi Franţei în atacurile împotriva regimului de la Damasc, în aprilie, după presupusa utilizare de arme chimice de către regimul lui Bashar al-Assad.

Această critică a fost calificată drept „de neînţeles” de către deputatul social-democrat german Nils Schmid, care argumentează cu participarea Germaniei la misiuni militare în altă parte a lumii, în Afganistan sau Mali.

Partidul Ecologist german se întreabă la rândul său cu privire la alegerea noului ambasador. Grenell „nu s-a distins prin empatie faţă de interesele noastre” în Germania, a declarat unul dintre deputaţii ecologişti, Omid Nouripour, citat de dpa.

La modul general, îngrijorarea sporeşte în Germania în faţa multiplicării fricţiunilor cu Washingtonul. „Noua Administraţie americană nu ne mai consideră ca făcând parte dintr-o comunitate mondială”, şi-a exprimat îngrijorarea, duminică, preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, care primeşte marţi scrisorile de acreditare ale lui Grenell.

Citește și : Erdogan sare la gâtul francezilor care au semnat manifestul ‘contra noului antisemitism’

Licenţiat al Universităţii Harvard în administraţie publică, acest consultant în comunicare a lucrat în echipa de campanie a conservatorului Mitt Romney pentru alegerile prezidenţiale din 2012, apoi şi-a afişat de foarte timpuriu susţinerea pentru Donald Trump.

El are intervenţii regulate la Fox News, postul preferat al lui Trump. „Avem probleme dificile de depăşit (cu Germania), însă suntem în aceeaşi linie” în ceea ce priveşte valori precum libertatea sau drepturile omului, a subliniat Grenell.