DISTRIBUIȚI
Twitter

Nouăsprezece civili, între care copii, au fost ucişi în Siria de la începutul lunii noiembrie în exploziile unor dispozitive abandonate pe câmpuri, de-a lungul drumurilor sau chiar în clădiri în timpul conflictului, a indicat sâmbătă Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), citat de AFP, potrivit agerpres.

Aceste dispozitive explozive, abandonate de toate părţile implicate în conflictul declanşat în 2011, au ucis sute de civili şi au rănit alte mii în ultimii ani.


Citește și : Fostul preşedinte brazilian Lula da Silva a fost primit premierul spaniol

„Nouăsprezece civili sirieni, între care opt copii şi trei femei au pierit din cauza dispozitivelor explozive de la începutul lunii noiembrie în provinciile Idlib, Alep, Quneitra, Deraa, Hama şi Homs”, indică OSDO, care dispune de o vastă reţea de surse de informare în ţară.

Siria a înregistrat pentru prima oară în 2020 cel mai mare număr de victime provocate de mine, situându-se în faţa Afganistanului, potrivit unui raport anual al Observatorului minelor, o coaliţie de ONG, publicat în octombrie.

Pentru prima oară de când Observatorul minelor şi-a început monitorizarea în 1999, cel mai mare număr de victime anuale a fost documentat în 2020 în Siria (2.729 morţi şi răniţi), ţară nesemnatară a Tratatului de interzicere a minelor.

Citește și : Zeci de pasageri au profitat de escala făcută la Barcelona pentru a cere AZIL în Spania

Tratatul de interzicere a minelor exclude utilizarea minelor terestre care explodează prin contact uman, precum şi dispozitivele explozive improvizate (EEI), care pot fi activate prin prezenţa, apropierea sau contactul unei persoane.

Conflictul în Siria a provocat moartea a circa jumătate de milion de persoane şi strămutarea a peste jumătate din populaţie.