DISTRIBUIȚI
AFP

Autorităţile neo-zeelandeze trebuie să importe din Statele Unite peste 100.000 de centimetri de piele care vor costa peste un milion de dolari pentru a trata arsurile grave suferite de supravieţuitorii erupţiei vulcanului Whakaari, în care şi-au pierdut viaţa 16 persoane, relatează joi EFE, potrivit agerpres.

Ashley Bloomfield, director general pentru Sănătate din Noua Zeelandă, a explicat joi la o conferinţă de presă că vor plăti 1,5 milioane de dolari ne-zeelandezi (aproape un milion de dolari americani) în schimbul a 100.000 de centimetri pătraţi de ţesuturi achiziţionate de la o bancă de piele din SUA.


Citește și : Ahmet Davutoglu îşi face propriul partid în Turcia

Între timp, Australia, ţara cu cel mai mare număr de victime în acest dezastru, a donat 10.000 de centimetri de piele pentru grefe.

În total 21 de victime ale erupţiei vulcanului Whakaari, situat într-o insulă nelocuită din nord-estul Noii Zeelande, sunt internate în secţii pentru arşi din mai multe spitale, dintre care 16 sunt în stare critică, iar restul în stare stabilă.

Mulţi dintre ei au suferit arsuri pe 80 la sută din corp şi abraziuni interne în urma inhalării de gaze.

Deocamdată, Poliţia a confirmat 8 victime mortale la care se adaugă, fără posibilităţi de supravieţuire, alte opt persoane care încă nu au fost recuperate. Bilanţul morţilor ar putea creşte prin decesul unor răniţi aflaţi în stare gravă.

Citește și : Trump s-a supărat că n-a fost ales el Persoana Anului 2019 şi o ironizează pe Greta Thunberg: ‘Relaxează-te, Greta! Relaxează-te!’

Poliţia a asigurat joi, în urma imaginilor luate din avion, că a localizat alte şapte trupuri aflate în locul tragediei, dintre care unul pluteşte pe apă.

Autorităţile accelerează operaţiunile pentru a recupera vineri a trupurile neînsufleţite, activităţile fiind sistate în urma posibilităţii de între 50 – 60 la sută a unei noi erupţii a vulcanului.

Prima erupţie a vulcanului Whakaari a avut loc luni după-amiază, când 47 de persoane vizitau această insulă izolată aflată la 40 de kilometri de Insula de Nord (North Island).