DISTRIBUIȚI

Noua Zeelandă va trimite în Europa un avion de transport Hercules şi o echipă de 50 de militari, în sprijinul Ucrainei, a anunţat luni premierul Jacinda Ardern, citată de dpa, potrivit agerpres.

La efectivul desfăşurat timp de două luni se vor alătura opt specialişti în logistică, având baza în Germania. De asemenea, guvernul neozeelandez va contribui financiar la efortul de război cu 8,8 milioane de dolari americani, inclusiv o contribuţie către Regatul Unit pentru achiziţionarea de arme şi muniţii.


Citeşte şi: Kaczynski acuză Rusia pentru tragedia aviatică de la Smolensk – Black News

„Sprijinul nostru este pentru a ajuta armata ucraineană să respingă o invazie rusească brutală, deoarece pacea în regiunea Europei este vitală pentru stabilitatea globală”, a declarat Ardern, adăugând că „un astfel de atac flagrant asupra suveranităţii unei ţări este o ameninţare pentru noi toţi şi de aceea şi noi trebuie să jucăm un rol”.

Aeronava Hercules va pleca din Noua Zeelandă joi şi nu va ajunge în Ucraina, ci va zbura în Europa pentru a transporta echipamente şi provizii în centrele de distribuţie.

Citeşte şi: Emmanuel Macron este favorit în turul al doilea al prezidenţialelor din Franţa – Black News

Ministrul apărării, Nanaia Mahuta, a afirmat că misiunea dovedeşte angajamentul Noii Zeelande faţă de eforturile internaţionale mai ample în sprijinul Ucrainei.

„Sprijinul pentru legitima apărare a Ucrainei se află într-un punct de cotitură critic, în timp ce continuăm să reacţionăm la necesităţile mari ale Ucrainei şi ale poporului său, fie ele militare, economice, umanitare sau pentru susţinerea cadrului legal internaţional. Continuăm de asemenea să acţionăm susţinut pentru impunerea sancţiunilor şi vizarea celor asociaţi cu acţiunile flagrante ale Rusiei”, a spus ea.