DISTRIBUIȚI
Irish Times

Noua Zeelandă a anunţat marţi suspendarea contactelor militare şi politice la nivel înalt cu Myanmar, devenind prima ţară din lume care a decis izolarea juntei ca răspuns la lovitura ei de stat, relatează France Presse şi Reuters, potrivit agerpres.

Introducând aceste măsuri, prim-ministrul neozeelandez Jacinda Ardern a chemat comunitatea internaţională „să condamne cu tărie ceea ce vedem că se desfăşoară în Myanmar” (fostă Birmania – n.r.).


Citeşte şi: OMS avertizează împotriva unui exces de pesimism cu privire la vaccinul AstraZeneca

„După mulţi ani de muncă grea pentru a construi democraţia în Myanmar, cred că fiecare neozeelandez trebuie să se simtă devastat să vadă ce au făcut militarii în ultimele zile”, a declarat presei lidera laburistă.

„În urma loviturii de stat militare, Noua Zeelandă suspendă toate contactele politice şi militare la nivel înalt cu Myanmar”, a adăugat ea.

Ardern a spus că aceasta va implica interdicţii de călătorie pentru înalţi responsabili militari din Myanmar.

Junta din Myanmar a pus capăt săptămâna trecută unui deceniu de guvernare civilă, arestând-o pe lidera de facto a guvernului, Aung San Suu Kyi, precum şi zeci de membri ai formaţiunii sale, Liga Naţională pentru Democraţie (LND).

Ardern a adăugat că ţara sa doreşte o reuniune pentru a dezbate situaţia din Myanmar a Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU.

Citeşte şi: Consiliul Drepturilor Omului se reuneşte pentru criza din Myanmar

Ea a precizat totuşi că programele de ajutor ale Noii Zeelande în Myanmar – care se ridică la aproximativ 42 milioane de dolari neozeelandezi (25 milioane de euro) – vor fi menţinute cu condiţia să nu beneficieze membrii juntei sau să nu fie sub controlul lor.

La rândul său, ministrul de externe neozeelandez Nanaia Mahuta a spus, într-o declaraţie separată, că Noua Zeelandă nu recunoaşte legitimitatea guvernului birman condus de militari şi a chemat armata să elibereze imediat toţi liderii politici reţinuţi şi să restabilească conducerea civilă.