DISTRIBUIȚI
Irish Times

Noua Zeelandă şi-a anulat omagiul naţional în memoria victimelor atacului a două moschei din Christchurch, petrecut în urmă cu un an, din cauza temerilor legate de coronavirus, a anunţat sâmbătă premierul Jacinda Ardern, notează AFP, scrie agerpres.

„Este o decizie pragmatică. Suntem foarte trişti că trebuie să anulăm, dar aducându-ne aminte de o tragedie atât de teribilă, nu putem crea riscul unui prejudiciu suplimentar”, a explicat ea.


Citește și : Von der Leyen: Vom face tot ce este necesar pentru a sprijini europenii şi economia europeană

„Sfatul pe care l-am primit pentru aceste eveniment este că, ştiind că numeroase persoane vin din diferite părţi ale ţării şi din străinătate, dacă ar exista vreun caz, ar fi dificil să îi găsim pe cei care au intrat în contact cu această persoană. Prin urmare, adoptăm o abordare prudentă”, a adăugat şefa guvernului de la Wellington.

„15 martie este ocazia pentru fiecare neozeelandez de a reflecta în felul său la evenimentele de acum un an”, a mai spus Jacinda Ardern.

Citește și : Rusia îşi va reduce legăturile aeriene cu UE, Norvegia şi Elveţia

Ceremonia urma să aibă loc la un an după masacrul de la 15 martie 2019, când un australian, susţinând că face parte din mişcarea supremaţiei albilor, a deschis focul în două moschei în cursul rugăciunilor de vineri, omorând 51 de persoane. Evenimentele de sâmbătă erau aşteptate să atragă mai multe mii de persoane, dintre care multe venite din străinătate.

În Noua Zeelandă, până vineri şase persoane au fost testate pozitive la noul coronavirus, mai scrie AFP.