DISTRIBUIȚI
AFP

Frontierele Noii Zeelande urmează să rămână închise în cea mai mare parte a anului, pentru ca impactul la scară mondială al campaniilor de vaccinare împotriva COVID-19 să poată fi măsurat, a anunţat marţi prim-ministrul Jacinda Ardern, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Ardern a explicat că apariţia în acest weekend a primului caz de contaminare în mai mult de două luni arată riscul pe care noul coronavirus îl reprezintă în continuare pentru arhipelagul care până acum a reuşit în mare măsură să controleze epidemia.


Citeşte şi: Americanii se vor apropia de imunitatea de turmă de-abia în vară

„Având în vedere riscurile din lume şi incertitudinea cu privire la campaniile internaţionale de vaccinare, ne putem aştepta ca frontierele noastre să fie afectate o mare parte a anului”, a declarat ea reporterilor.

Din martie, frontierele ţării au fost închise călătorilor străini. Doar cetăţenii neozeelandezi au voie să intre în ţară.

De la începutul pandemiei, arhipelagul, care are 5 milioane de locuitori, a înregistrat în total mai puţin de 2.000 de cazuri şi 25 de decese imputate COVID-19.

În absenţa turiştilor străini, Ardern a spus că Noua Zeelandă va continua să permită călătoriile în cadrul aşa-numitelor „bule de călătorie” cu Australia şi naţiunile din Pacific care au reuşit să oprească coronavirusul.

Ea şi-a exprimat totuşi regretul după decizia Canberrei de a suspenda „bula” ce a permis cetăţenilor celor două ţări să fie scutiţi de carantină după apariţia unui caz local de contaminare.

Este vorba despre o neozeelandeză care s-a întors recent din Europa şi a fost testată pozitiv la 10 zile după ce şi-a finalizat carantina de două săptămâni într-un hotel.

Citeşte şi: Garda Naţională RĂMÂNE în Washington până la jumătatea lui martie

În ceea ce priveşte acest caz, Ardern a spus că situaţia este „sub control” şi a regretat acţiunea întreprinsă de Canberra.

Ministrul neozeelandez al sănătăţii Chris Hipkins a precizat că 15 contacte apropiate ale femeii infectate nu sunt purtători ai virusului, care a fost identificat ca varianta sud-africană.

El a adăugat că acum se fac cercetări cu privire la modul în care s-a produs contagierea, în timpul carantinei de paisprezece zile, şi a menţionat sistemul de aer condiţionat al hotelului.