DISTRIBUIȚI
Reuters

Poliţia din Noua Zeelandă a anunţat vineri că agenţi înarmaţi vor patrula în anumite zone ale ţării pentru a face faţă unor „situaţii de pericol”, o măsură luată ca răspuns la atentatul din martie soldat cu moartea a 51 de oameni, transmite EFE, potrivit agerpres.

Echipele de Răspuns Armat „sunt agenţi de poliţie specializaţi înarmaţi, echipaţi, mobili şi pregătiţi să răspundă la evenimente semnificative”, a precizat pe Twitter comisarul de poliţie Mike Bush.


Citește și: CEDO respinge o cerere de suspendare a exhumării lui Franco

În mod normal, poliţiştii neozeelandezi nu poartă arme de foc în timpul patrulării, dar, după atentatul de la Christchurch, „mediul operativ s-a schimbat”, a adăugat Bush, într-un comunicat care a plasat nivelul ameninţării teroriste la „mediu” (probabil).

Patrulele înarmate, care vor fi formate din cel puţin trei poliţişti, vor fi desfăşurate începând din 28 octombrie, timp de şase luni, în zonele Manukau, în apropiere de Auckland, Waikato, Insula de Nord, Canterbury, regiune în care se află Christchurch.

Citește și: Japonia trimite forţe militare în Strâmtoarea Ormuz

Măsura anunţată vine după atentatul din 15 martie care a vizat două moschei din Christchurch, în care un bărbat cu arme semiautomate a ucis în câteva minute 51 de oameni şi a rănit alţi 50, într-un atac transmis parţial pe reţelele sociale.

De la acel atentat, guvernul neozeelandez a adoptat mai multe măsuri, între care o reformă a condiţiilor de deţinere a unei arme semiautomate, şi a promovat reglementări la nivel mondial pentru reţelele sociale cu obiectivul de a evita răspândirea mesajelor de ură.