DISTRIBUIȚI

Guvernul Noii Zeelande va relaxa parţial restricţiile de intrare în ţară pentru a le permite unora dintre victimele atacurilor din 2019 de la Christchurch să asiste la condamnarea acuzatului, a anunţat vineri ministrul neozeelandez pentru imigraţie, Iain Lees Galloway, transmite dpa, potrivit agerpres.

Australianul judecat pentru sângeroasele atacuri comise în martie anul trecut la două moschei din oraşul neozeelandez a pledat „vinovat” în martie a.c. la cele 51 de acuzaţii de asasinat, 40 de tentativă de asasinat şi la acuzaţia de terorism. Pronunţarea sentinţei a fost programată pentru ultima săptămână a lunii august.


Vezi şi: Un pedofil francez a fost ARESTAT la Jakarta (VIDEO)! Este bănuit că a profitat de peste 300 de copii

În momentul de faţă frontiera Noii Zeelande este închisă pentru străini din cauza coronavirusului de tip nou, cu excepţia celor care obţin o permisiune specială şi care trebuie să petreacă 14 zile în izolare.

Supravieţuitori ai atacurilor de la Christchurch pot solicita accesul în ţară, în mod excepţional, din motive umanitare, a indicat ministrul într-un comunicat.

„Dorim să-i susţinem pe iubiţii noştri confraţi musulmani care au fost afectaţi direct de tragedie şi înţelegem faptul că unii dintre ei care se află acum în străinătate doresc să asiste la pronunţarea sentinţei”, a menţionat acesta.

Ministerul neozeelandez al justiţiei le va asigura de asemenea victimelor atacurilor aflate în străinătate, dar care nu vor putea veni, posibilitatea de a urmări şedinţa de la distanţă.

Citeşte şi: Un primar acuzat de trafic de droguri a fost ÎMPUȘCAT în CAP

„Noua Zeelandă este o ţară foarte mândră de comunitatea sa multiculturală şi dorim să-i asigurăm pe toţi cei care trăiesc aici şi pe cei care ar putea veni în viitor că Noua Zeelandă condamnă în unanimitate acest act de terorism”, a subliniat Lees-Galloway.

De excepţia privind intrarea în ţară vor putea beneficia cel mult doi membri ai familiilor celor ucişi sau un membru de familie şi un însoţitor, precum şi cei care au făcut obiectul unei tentative de asasinat în cursul atacurilor, împreună cu o rudă sau însoţitor, a mai explicat responsabilul neozeelandez.