DISTRIBUIȚI
Plastic waste is seen in Tisza river in Vasarosnameny, Hungary, February 5, 2021. Picture taken February 5, 2021. Hungarian Water Authority/Handout via REUTERS

Fabricarea şi vânzarea beţişoarelor de urechi din plastic de unică folosinţă, beţişoarelor pentru amestecat băuturi şi majoritatea tăvilor din plastic pentru carne vor fi interzise de la 1 octombrie în Noua Zeelandă, informează vineri Xinhua, potrivit agerpres.   

„Acesta este primul grup de produse din plastic cele mai problematice care vor fi interzise în mai multe etape în următorii trei ani”, a declarat vineri ministrul neozeelandez al Mediului, David Parker, într-un comunicat.


Citește și : ALERTĂ la Bruxelles! Un plic cu pudră albă a fost găsit la sediul Comisiei Europene

„Oprirea vânzării acestor produse din plastic va reduce deşeurile la gropile de gunoi, va îmbunătăţi sistemele noastre de reciclare şi va încuraja alternativele reutilizabile sau responsabile pentru mediul înconjurător”, a mai spus el.

„În medie, fiecare neozeelandez trimite anual aproximativ 750 kg de deşeuri la groapa de gunoi. Unele produse nu pot fi reciclate şi nu sunt necesare”, a mai spus Parker.

„Acesta este primul grup de produse din plastic care a fost interzis de la interzicerea pungilor de plastic de unică folosinţă în 2019. Asta a însemnat cu peste un miliard de pungi de plastic mai puţin care au ajuns în gropile de gunoi sau în ocean”, a mai spus Parker.

Citește și : Turcia vrea să trimită mai multe arme Ciprului de Nord

La jumătatea anului 2023, următorul grup de produse din plastic de unică folosinţă care va fi interzis va include farfuriile de plastic de unică folosinţă, boluri, tacâmuri, pungi de plastic de unică folosinţă şi etichete pentru produse necompostabile. Alte ambalaje din PVC şi polistiren pentru alimente şi băuturi vor fi interzise de la jumătatea anului 2025.