DISTRIBUIȚI
CNN.com

Premierul neozeelandez Jacinda Ardern a anunțat joi că armele de asalt și cele semi-automate de tip militar vor fi interzise, măsura fiind luată în contextul în care un adept al supremației rasei albe a folosit mai multe astfel de arme pentru a ucide 50 de persoane în două moschei din Christchurch.

„Guvernul va lua măsuri imediate începând de astăzi pentru a limita potențiala stocare a acestor arme și pentru a încuraja oamenii să continue să-și predea armele de foc”, a spus Ardern, transmite mediafax.


Citește și: Ani grei de închisoare pentru zeci de avocați turci

„Pe scurt, orice armă semiautomată folosită vineri în timpul atacului terorist va fi interzisă în această țară”, a adăugat premierul Noii Zeelande.

Ardern a mai afirmat că vor fi elaborate măsuri suplimentare pentru a înăspri legislația privind armele de foc, inclusiv „norme mai eficiente de autorizare, cerințe de depozitare și sancțiuni pentru nerespectarea reglementărilor privind arma”.

Citește și: Explozii puternice la Kabul, la sărbătoarea Anului Nou. Cel puțin doi oameni au murit

Autorul atentatului de la Christchurch a folosit în cursul atacului arme semi-automate modificate pe care le cumpărase online, în mod legal, de la magazine de arme din Noua Zeelandă.

În Noua Zeelandă este permisă deținerea de arme semiautomate, considerate drept arme de asalt, care sunt interzise în Australia sau Marea Britanie. Orice persoană peste 16 ani care deține un permis de portarmă poate cumpăra arme.