DISTRIBUIȚI

Guvernul Noii Zeelande a anunţat joi că va oferi măşti şi teste rapide antigen gratuite în încercarea de a încetini transmiterea COVID-19 şi de a reduce presiunea asupra sistemului sanitar din această ţară care se confruntă cu un aflux de pacienţi cu COVID-19 şi gripă, informează Reuters, potrivit agerpres.

Noua Zeelandă a raportat în ultimele săptămâni o creştere semnificativă a numărului de cazuri noi de COVID-19, iar potrivit autorităţilor, acest val de Omicron ar putea fi mai grav decât primul.


Citeşte şi: Un elicopter al pompierilor S-A PRĂBUŞIT în mare! Printre victime se află şi români! – Black News

Sistemul sanitar se confruntă deja cu creşteri în ceea ce priveşte timpii de aşteptare, iar unele intervenţii chirurgicale au trebuit anulate.

”Fără îndoială combinaţia dintre creşterea bruscă a cazurilor de COVID-19 şi a spitalizărilor, cel mai grav sezon de gripă din memoria recentă şi absenţa personalului aferent pun lucrătorii sanitari şi întreg sistemul sanitar sub o presiune extremă”, a declarat Ayesha Verrall, ministrul responsabil cu răspunsul la COVID-19.

Noua Zeelandă, cu o populaţie de 5,1 milioane de locuitori, a înregistrat joi 11.382 de cazuri noi de COVID-19, numărul total al persoanelor infectate în prezent ajungând la 68.737. Dintre acestea, 765 de cazuri sunt în prezent spitalizate.

Apreciată în trecut pentru modalitatea de abordare a pandemiei, Noua Zeelandă a fost ferită în mare parte de COVID-19 până la sfârşitul anului trecut datorită răspunsului prompt, precum şi a izolării sale geografice. Guvernul a renunţat la politica ”zero-COVID” la începutul anului după ce populaţia a fost vaccinată masiv, iar drept urmare virusul a început să se răspândească.

Potrivit lui Verrall, deşi strategia ”zero COVID” nu mai este o opţiune valabilă, oamenii trebuie să poarte măşti, să facă teste şi să se izoleze la domiciliu dacă au fost depistaţi pozitiv cu COVID-19 atât ei cât şi un membru al familiei.

Citeşte şi: Cu trei luni înainte de alegeri, parlamentul brazilian a adoptat o serie de măsuri sociale – Black News

Guvernul pune la dispoziţie pe scară largă măşti şi teste gratuite, a autorizat farmaciile să vândă medicamente pentru tratamentul COVID-19 şi a extins criteriile de eligibilitate pentru tratamentul antiviral.

”Nu e momentul acum să sistăm purtarea măştilor. Dovezile ne spun că purtarea măştii înjumătăţeşte şansele unei infectări cu coronavirus. Ea ajută totodată la protejarea împotriva gripei şi a altor afecţiuni de iarnă aşa că, dacă nu purtaţi mască pentru voi, vă rog să o purtaţi pentru lucrătorii sanitari”, a precizat Verrall.