DISTRIBUIȚI
REUTERS

Noua Zeelandă a făcut publică vineri o nouă legislaţie destinată să asigure că doar persoanele ‘apte’ pot deţine o armă de foc, la şase luni după un carnagiu soldat cu 51 de morţi în două moschei din Christchurch, informează AFP, potrivit agerpres.

Atacurile din 15 martie – în cursul cărora un individ adept al teoriei supremaţiei albilor a deschis focul în două moschei în timpul rugăciunii de vineri – au fost urmate de o înăsprire accentuată a legislaţiei asupra deţinerii armelor.


Citeşte şi: Americanii vor dezvălui numele unui suspect care ar dovedi implicarea saudită în atacurile 9/11

Guvernul a interzis armele semiautomate de tip militar (MSSA), precum cele utilizate de autorul atacurilor, dar a apreciat că aceasta nu este suficient.

‘Deţinerea unei arme de foc este un privilegiu şi nu un drept’, a declarat vineri presei la Christchurch premierul Jacinda Ardern.

‘Aceasta înseamnă că trebuie să facem tot ce putem pentru a ne asigura că numai cetăţenii oneşti, care respectă legea, pot obţine permise de port-armă şi pot utiliza armele de foc’, a afirmat ea.

Noua lege prevede crearea unui registru care să permită înregistrarea proprietarilor fiecărei arme care circulă legal în ţară.

Textul înăspreşte pedepsele cu închisoarea pentru cei care furnizează arme persoanelor fără permis de port-armă şi supraveghează mai strâns importurile şi vânzările de arme.

Poliţia urmează să stabilească dacă persoanele care cer permis de port-armă au ‘onorabilitatea şi aptitudinile necesare’ pentru a putea avea unul şi ar putea refuza pe oricine care susţine extremismul, a fost condamnat pentru o crimă violentă sau are antecedente de probleme psihiatrice. O tentativă de sinucidere este de asemenea un motiv de refuz.

Registrul naţional, care va fi implementat în decurs de cinci ani, urmează să conţină informaţii despre 1,2 milioane de arme care se află în această ţară cu cinci milioane de locuitori.

Citeşte şi: Reporteri fără Frontiere premiază jurnaliste persecutate de Arabia Saudită, Malta şi Vietnam

Şeful poliţiei, Stuart Nash, a declarat că legislaţia actuală privind armele datează din 1983 şi necesită o revizuire.

Autorul atacurilor din Christchurch, Brentan Tarrant, este rezident australian care şi-a procurat în mod legal arsenalul în timp ce locuia în Insula de Sud a Noii Zeelande.

Un program de răscumpărare a armelor semiautomate de tip militar (MSSA), de acum ilegale, a fost lansat în iunie.