DISTRIBUIȚI
AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 12: People queue outside a supermarket in Henderson on August 12, 2020 in Auckland, New Zealand. COVID-19 restrictions have been reintroduced across New Zealand after four new COVID-19 cases were diagnosed in Auckland. Auckland will be placed in full lockdown for three days from midday on Wednesday, with all residents to work from home unless they are essential workers and all schools and childcare centres to close. The rest of New Zealand will be subject to Level 2 restrictions. The new cases are all in the same family, with health authorities working to trace back the source of the infection. (Photo by Fiona Goodall/Getty Images)

Guvernul Noii Zeelande a decretat izolarea de miercuri până vineri a 1,7 milioane de locuitori din Auckland, cel mai populat oraş din ţară, în contextul în care marţi au fost confirmate patru cazuri de COVID-19, după ce au trecut 102 zile fără să fie detectate infectări prin transmitere locală, relatează EFE, potrivit agerpres.

„Adoptăm un răspuns rapid prin ruperea lanţului de transmitere”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă la Wellington şefa guvernului neo-zeelandez, Jacinda Ardern, a cărei gestionare a crizei noului coronavirus a fost aplaudată la nivel internaţional.


Citește și: În caz că va câștiga alegerile, Joe Biden a ales-o pe Kamala Harris să-i fie vicepreședinte

„Deţinem sistemele necesare pentru a eradica virusul şi a evita răspândirea sa”, a subliniat premierul neo-zeelandez.

Autorităţile au ridicat la 3 nivelul de alertă (Restricţie) pentru oraşul Auckland şi la 2 (Reducere) în restul ţării, în vigoare de miercuri la prânz şi până vineri, 14 august, la miezul nopţii. Nivelul 3 de alertă presupune pentru locuitorii din Auckland să aplice distanţarea fizică de doi metri, să se izoleze în case reducând ieşirile şi să limiteze contactele cu persoane din afara cercului de apropiaţi.

De asemenea, se recomandă utilizarea măştilor sanitare, limitarea reuniunilor la maximum zece persoane şi obligarea localurilor să comercializeze mâncare doar în regim de take-out. De asemenea, angajaţii companiilor care nu pot lucra de acasă îşi vor putea desfăşura activitatea de la sediu, dar fără clienţi.

În restul oraşelor, rezidenţii nu sunt obligaţi să stea acasă, cu excepţia cazurilor în care sunt bolnavi, însă vor fi obligaţi să respecte măsurile de distanţare fizică şi să limiteze reuniunile la maximum 100 de persoane.

De la anunţarea acestor măsuri, locuitorii din Auckland au luat cu asalt supermarketurile şi centrele de testare pentru COVID-19, în timp ce poliţia a instalat grilaje metalice la ieşirile din oraş.

Autorităţile încearcă totodată să depisteze originea şi contactele celor patru persoane confirmate cu boala COVID-19, printre care şi un minor.

Noua Zeelandă a înregistrat în total 22 de decese provocate de noul coronavirus şi 1.223 de infecţii, dintre care 25 de cazuri sunt active.

Citește și: Irakul ANULEAZĂ vizita unui ministru turc

Anunţul privind apariţia noilor cazuri intervine după ce timp de 102 zile nu a mai fost raportat niciun caz cu transmitere locală, iar autorităţile au crezut că au reuşit eliminarea coronavirusului.

Autorităţile din Noua Zeelandă au impus la sfârşitul lunii martie unele dintre cele mai stricte măsuri de carantină, fapt ce a permis revenirea la normalitate la data de 9 iunie, după ce s-a considerat că a fost depăşită criza sanitară.