DISTRIBUIȚI
El Siglo de Torreón

Bombardamente aeriene ale armatei irakiene au ucis sâmbătă nouă „terorişti” implicaţi într-un atac al grupării Stat Islamic (IS) care s-a soldat cu moartea a 11 militari în provincia Diyala în urmă cu o săptămână, au informat forţele de securitate, notează AFP, potrivit agerpres

Atacul nocturn de la 21 ianuarie, revendicat de SI pe canalele sale Telegram, a vizat o bază a armatei irakiene din regiunea Hawi al-Azim din estul Irakului. În total, au fost ucişi 11 militari, printre care un locotenent.


Citește și : Guvernul australian investeşte 1 miliard de dolari penru conservarea Marii Bariere de Corali

Referindu-se la acest atac pe care s-au angajat să-l „răzbune”, forţele de securitate au indicat sâmbătă seara într-un comunicat că au „localizat locul exact la Hawi al-Azim unde se afla gruparea teroristă care a comis acest act criminal”.

Comunicatul a adăugat că „trei lovituri precise efectuate de avioane F-16 irakiene au ucis până în prezent nouă elemente teroriste”, precizând că „misiunea este în curs de desfăşurare”.

După o ascensiune în putere fulgerătoare în 2014 în Irak şi Siria vecină şi cucerirea unor teritorii vaste, SI şi-a văzut autoproclamatul „califat” clătinându-se sub lovitura ofensivelor succesive din aceste două ţări.

Dar, în timp ce Irakul şi-a proclamat „victoria” împotriva SI la sfârşitul lui 2017, jihadiştii rămân o ameninţare şi continuă să efectueze atacuri ocazionale împotriva sătenilor şi a forţelor de securitate din nordul ţării, în special în regiunea Kirkuk şi în provinciile din Salah ad Din şi Diyala.

Citește și : Marine Le Pen le cere persoanelor tentate să-i părăsească tabăra în favoarea rivalului său Eric Zemmour să o facă ‘acum’

Organizaţia jihadistă „menţine o prezenţă în mare măsură clandestină în Irak şi Siria şi conduce o insurgenţă susţinută de ambele părţi ale frontierei dintre cele două ţări”, potrivit unui raport ONU publicat anul trecut.

În aceste două ţări, organizaţia jihadistă ar dispune „în total de 10.000 de luptători activi”, potrivit raportului citat de AFP.