DISTRIBUIȚI

Ţările membre ale Forumului pentru Progresul Americii de Sud (PROSUR) au aprobat joi înfiinţarea unei comisii destinate să facă propuneri în vederea coordonării redeschiderii frontierelor lor, închise din cauza pandemiei de coronavirus, notează AFP, scrie agerpres.

Miniştrii de externe ai celor nouă ţări membre ale acestei organizaţii regionale – Argentina, Bolivia, Brazilia, Chile, Columbia, Ecuador, Paraguay, Peru şi Uruguay – au luat această decizie în cursul unei videoconferinţe.


Citește și : Opoziţia din Belarus consideră inadmisibilă crearea unei forţe de poliţie de rezervă de către Rusia

Comisia, alcătuită din reprezentanţi ai ministerelor de Externe şi de Interne din fiecare stat membru, va avea la dispoziţie zece zile pentru a prezenta măsuri menite să faciliteze redeschiderea frontierelor, a afirmat Andrés Allamand, şeful diplomaţiei din Chile, ţară care ocupă preşedinţia prin rotaţie a PROSUR.

„Chile va propune ca această deschidere să aibă ca cerinţă paşaportul şi un test PCR negativ, dar este foarte important ca ţările să coordoneze şi să stabilească mecanisme concrete”, a declarat Andrés Allamand presei, la Santiago de Chile.

Creat în 2019, PROSUR, format din ţări conduse de guverne de dreapta, caută să înlocuiască muribunda Uniune a Naţiunilor Sud-Americane (UNASUR).

Aceasta din urmă a fost înfiinţată în 2008 la iniţiativa preşedintelui venezuelean de atunci, Hugo Chavez (1999-2013), împreună cu omologul său din Brazilia, Luiz Inacio Lula da Silva, doi preşedinţi de stânga.

America Latină este grav lovită de coronavirus, cu peste 267.000 de decese şi circa şapte milioane de cazuri confirmate. Imensa majoritate a frontierelor din America de Sud sunt închise din luna martie, reaminteşte AFP.

Citește și : Trump acceptă nominalizarea drept candidat pentru un nou mandat la Casa Albă