DISTRIBUIȚI
Publimetro

Nouă militari venezueleni au fost condamnaţi definitiv la pedepse cu închisoarea pentru complot vizând răsturnarea de la putere a preşedintelui Nicolas Maduro, în 2014, a anunţat miercuri Tribunalul suprem de justiţie (TSJ), relatează AFP, potrivit agerpres.

Pedepsele sunt cuprinse între cinci şi opt ani de închisoare. Printre condamnaţi figurează generalul Oswaldo Hernandez, locotenent-colonelul în retragere Jose Delgado şi alţi şapte ofiţeri ai armatei aerului, terestre şi Marinei, potrivit unui comunicat dat publicităţii de TSJ.


Citește și : Justiţia belgiană ordonă repatrierea a şase copii ai unor jihadişti din Siria

Tribunalul suprem a confirmat pedepsele pronunţate în primă instanţă după ce curtea sa de casaţie şi o curte marţială au respins apelurile depuse de militari.

Aceştia, arestaţi în martie şi în mai 2014, au fost judecaţi pentru că au „pregătit în 2014 o mişcare insurecţională şi destabilizatoare, numită ‘Operaţiunea Jericho’, împotriva guvernului naţional”.

Opoziţia acuză regulat Tribunalul suprem că se află în solda preşedintelui Maduro.

Potrivit unor fragmente din dosar publicate de presă, proiectul consta în preluarea conducerii unor detaşamente militare, arestarea lui Nicolas Maduro şi altor lideri ai chavismului şi suscitarea unei mobilizări civile pentru a răsturna guvernul.

Liderul socialist, care denunţă frecvent proiecte de lovitură de stat, a declarat la începutul lui decembrie că Statele Unite au declanşat un plan pentru a-l răsturna de la putere cu sprijinul Columbiei şi al preşedintelui brazilian de extremă-dreaptă, Jair Bolsonaro.

Citește și : Administraţia al-Assad trebuie să preia controlul asupra zonelor din estul Siriei eliberate de SUA (Zaharova)

Nicolas Maduro, al cărui prim mandat a văzut ţara scufundându-se în cea mai gravă criză economică din istoria sa recentă, va începe la 10 ianuarie al doilea mandat de şase ani, după victoria la prezidenţialele din mai, contestată de opoziţie şi al căror rezultat a fost respins de Statele Unite, Uniunea Europeană şi majoritatea ţărilor din America Latină.