DISTRIBUIȚI

Nouă marinari chinezi şi opt ucraineni au fost răpiţi joi în cursul unui atac asupra a două nave comerciale de către piraţi în apele teritoriale ale Camerunului, au declarat vineri pentru AFP responsabili ai acestei ţări şi Biroul Maritim Internaţional (BMI), cu sediul la Kuala Lumpur, potrivit agerpres.

„17 chinezi şi ucraineni au fost răpiţi”, a afirmat un responsabil al autorităţilor maritime din Camerun, sub rezerva anonimatului, precizând că „nouă marinari chinezi au fost răpiţi într-un atac asupra navei lor comerciale”.


Citește și : Israelul cedează și o lasă Rashida Tlaib să își viziteze bunica palestiniană

Potrivit acestuia, atacurile au fost comise „probabil” de piraţi nigerieni, obişnuiţi ai acestui gen de răpiri pentru a obţine răscumpărări în Golful Guineei, considerat unul din cele mai periculoase din lume.

17 marinari „asiatici şi europeni” au fost răpiţi în urma atacării a „două nave ancorate” în largul portului Douala, a confirmat pentru AFP Noel Choong, şeful centrului de informare asupra pirateriei din cadrul BMI, cu sediul central în capitala malaeziană. Un membru al serviciilor de securitate cameruneze a confirmat informaţia, sub rezerva anonimatului.

„Persoanele răpite sunt marinari civili”, a precizat un responsabil maritim camerunez, adăugând că cele două nave transportau mărfuri.

După răpiri, căutările au fost lansate, începând din Douala şi Cotonou, potrivit unei surse cameruneze.

Citește și : Tragedie pe un vas de croazieră: Un pasager A MURIT după ce a căzut în mare!

72% dintre răpiri şi 92% din luările de ostatici în mare înregistrate de BMI în lume au loc în Golful Guineei, în special în largul Nigeriei, Republicii Guineea, R.Togo, Beninului şi Camerunului.

În majoritatea cazurilor, piraţii nigerieni sunt cei care atacă navele şi răpesc marinari cu scopul obţinerii de răscumpărări pentru eliberarea acestora.