DISTRIBUIȚI
The Straits Times

Forţele de securitate filipineze au arestat nouă potenţiale atentatoare sinucigaşe, în cursul unor operaţiuni separate desfăşurate în sudul marcat de conflicte al ţării, a comunicat marţi armata, transmite dpa, potrivit agerpres.

Suspectele sunt fiice, surori sau văduve ale unor lideri şi membri asasinaţi ai grupării teroriste Abu Sayyaf. Ele au fost arestate în raiduri separate desfăşurate în trei localităţi de pe insula Jolo, în arhipelagul Sulu, între Borneo şi Mindanao.


Vezi şi: NASA publică filmarea cu coborârea lui Perseverance pe Marte

Potrivit generalului Corleto Vinluan, un comandant militar regional, raidurile au fost întreprinse vineri, după ce s-au primit informaţii că femeile erau instruite pentru atentate sinucigaşe.

‘Ele erau încă în stadiul de instruire cât timp dispozitivele explozive improvizate erau asamblate’, a explicat responsabilul militar.

Autorităţile au confiscat componente de bombe artizanale, printre care declanşatoare, baterii, ţevi, piroane de beton, azotat de amoniu în amestec cu păcură, fitile.

În 2020, două atentatoare sinucigaşe s-au detonat în oraşul Jolo, omorând cel puţin 15 oameni şi rănind alţi câţiva.

Abu Sayyaf este cea mai violentă grupare islamistă militantă din Filipine şi a fost acuzată de unele din cele mai grave atacuri teroriste din ţară, precum şi de răpiri în scop de răscumpărare.

Citeşte şi: Soţia lui ‘El Chapo’ a fost arestată pentru trafic de droguri

Militanţii Abu Sayyaf au răpit zeci de străini pentru răscumpărare începând din anul 2000, pe unii dintre ei omorându-i, cum s-a întâmplat cu un german în 2017.

Gruparea s-a aliat cu organizaţia extremistă Stat Islamic, care a revendicat responsabilitatea câtorva atacuri cu bombă în Filipine.