DISTRIBUIȚI
WASHINGTON, DC - NOVEMBER 30: U.S. Ambassador to Armenia Lynne Tracy testifies before the Senate Foreign Relations Committee during her confirmation hearing to be the next ambassador to Russia in the Dirksen Senate Office Building on Capitol Hill on November 30, 2022 in Washington, DC. If her nomination by President Joe Biden is confirmed, Tracy would go to Moscow at a particularly low point in diplomatic relations between Russia and the United States. Chip Somodevilla/Getty Images/AFP (Photo by CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Noua ambasadoare a SUA în Rusia, Lynne Tracy, a pledat luni pentru dialog cu Kremlinul, în pofida „tensiunii fără precedent” între Washington şi Moscova, transmite agenţia EFE, potrivit agerpres.

„Ambasadoarea Tracy acordă o atenţie specială menţinerii dialogului între capitalele ţărilor noastre într-o perioadă de tensiuni fără precedent”, a scris Ambasada SUA pe canalul său de Telegram.


Citește și : Americanii se pregătesc de un conflict militar cu China

Noua şefă a misiunii diplomatice americane îşi va axa activitatea de asemenea asupra cetăţenilor americani aflaţi în detenţie în Rusia şi asupra promovării legăturilor între popoarele rus şi american, se mai arată în acelaşi mesaj.

Lynne Tracy a fost primită luni la sediul Ministerului rus de Externe de viceministrul de externe rus Serghei Riabkov, căruia i-a înmânat copiile scrisorilor de acreditare. Ea a rămas la sediul MAE rus circa o jumătate de oră şi la plecare nu a făcut declaraţii de presă.

„Şefei misiunii diplomatice americane i s-a indicat că actuala direcţie a Washingtonului de confruntare este contraproductivă şi va conduce în mod inevitabil la consecinţe negative”, a semnalat la rândul său MAE rus într-un comunicat.

Serghei Riabkov şi Lynne Tracy au abordat stadiul relaţiilor bilaterale, „care în ultima perioadă s-au agravat în mod dramatic din vina Washingtonului”, notează MAE rus în textul difuzat.

„Partea rusă speră că ambasadoarea SUA va respecta strict în activităţile sale legislaţia rusă, va respecta normele şi uzanţele diplomatice şi va rămâne fidelă principiului neingerinţei în afacerile interne ale ţării în care se află”, adaugă Ministerul rus de Externe.

În apropierea sediului acestuia mai mulţi tineri pro-Kremlin au protestat împotriva politicii SUA în timp ce noua ambasadoarea americană era primită de viceministrul rus de externe, care declarase mai devreme că nu are sens ca Moscova să discute cu Kievul sau cu „păpuşarii” acestuia în condiţiile în care Washingtonul şi partenerii săi au decis să ofere Ucrainei tancuri şi vehicule blindate.

Citește și : O companie rusească oferă recompense soldaţilor pentru distrugerea tancurilor occidentale în Ucraina

Lynne Tracy, vorbitoare de limba rusă, este prima femeie care ocupă postul de ambasador al SUA în Rusia şi îi succede lui John Sullivan, care şi-a încheiat misiunea în septembrie anul trecut după ce a fost trei ani la post la Moscova.

Ea a fost anterior ambasadoare a SUA în Armenia. Diplomată de carieră, Lynne Tracy a fost de asemenea numărul doi al ambasadei SUA la Moscova între anii 2014 şi 2017 şi a ocupat o poziţie similară la ambasada din Turkmenistan. A mai lucrat la ambasadele SUA din Pakistan, Kârgâzstan şi Kazahstan. Printre funcţiile deţinute în cadrul Departamentului de Stat al SUA se numără cea de consilier superior pentru Rusia şi subsecretar de stat adjunct pentru Asia Centrală.