DISTRIBUIȚI
Hizmet News

Autorităţile turce au arestat marţi mai multe zeci de persoane suspectate de legături cu predicatorul Fethullah Gulen, pe care Ankara îl acuză că a pus la cale o tentativă de puci, şi au dat în urmărire alte câteva sute de suspecţi, relatează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit agenţiei turce de presă Anadolu, autorităţile au emis mandate de arestare în cazul a peste 400 de persoane, în cadrul mai multor anchete pe cuprinsul Turciei. Dintre ele, 127 erau arestate marţi la prânz.


Citeşte şi: Secţiile de votare din Israel au fost DESCHISE

Persoanele arestate sau căutate sunt suspectate de apartenenţă la mişcarea predicatorului Gulen, pe care Ankara o consideră drept ”grupare teroristă”.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan îl acuză pe Gulen că se află în spatele tentativei de puci din 15 iulie 2016.

Gulen, un septuagenar care trăieşte izolat în SUA de circa douăzeci de ani, respinge acuzaţiile.

Citeşte şi: Roma se pregăteşte să recunoască genocidul armean. Turcia l-a convocat de urgenţă pe ambasadorul italian

Printre persoanele arestate sau sub mandat de arestare marţi figurează foşti poliţişti sau militari şi persoane suspectate că au folosit o aplicaţie de mesagerie criptată populară, potrivit Ankarei, a mişcării guleniste.

De la puciul eşuat, autorităţile ”vânează” neîncetat partizani ai mişcării şi au procedat la epurări de o amploare fără precedent în istoria modernă a ţării. Aproximativ 55.000 de persoane au fost arestate şi peste 140.000 demise sau suspendate din funcţie. După aproape trei ani de la tentativa de puci, arestările continuă în fiecare săptămână.