DISTRIBUIȚI
The Straits Times

Vecină cu Rusia, Norvegia a propus joi o creştere cu circa 9,8% a bugetului său pentru Apărare în 2023 pentru a-şi întări în special capacităţile de informaţii în Marele Nord şi stocurile de muniţii pe fondul războiului din Ucraina, relatează AFP, potrivit agerpres.

În planul său de buget pe 2023, guvernul de centru stânga propune alocarea a 75,8 miliarde de coroane (7,3 miliarde de euro) pentru forţele armate, ceea ce înseamnă cu 6,8 miliarde de coroane mai mult decât în acest an.


Citește și: Val de nemulţumiri în UK! Un cercetător britanic primește O ALTĂ bursă din SUA pentru a investiga COVID – Black News

„Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei este o ameninţare pentru securitatea Norvegiei şi a Europei”, a precizat ministrul Apărării, Bjorn Arild Gram, într-un comunicat.

„Războiul a avut deja consecinţe majore asupra securităţii, economiei şi situaţiei umanitare”, a adăugat el.

Membră a NATO, această ţară scandinavă, care are o frontieră de 198 de km cu Rusia în Arctica, vrea ca prin aceste mijloace suplimentare să îşi întărească serviciile de informaţii militare, să-şi refacă stocurile de muniţii şi să îşi consolideze garda naţională.

Citeşte şi: Doi morţi şi clădiri distruse în urma unor bombardamente ruseşti asupra oraşului Zaporojie – Black News

O parte va fi de asemenea consacrată înlocuirii materialelor donate Ucrainei şi unor donaţii suplimentare în 2023. Oslo a furnizat deja Kievului 22 de obuziere, arme antitanc şi rachete antiaeriene, blindate uşoare sau mici echipamente individuale.

Pentru că nu are o majoritate în parlament, guvernul va avea nevoie de sprijinul altor formaţiuni politice pentru a obţine adoptarea proiectului său de buget, care este, prin urmare, susceptibil a fi modificat.