DISTRIBUIȚI

Centrala de gaze naturale lichefiate (GNL) din Hammerfest, Norvegia, şi-a reluat operaţiunile, aşa cum era planificat, şi se pregăteşte de reînceperea producţiei de GNL, a anunţat vineri pentru Reuters un purtător de cuvânt al Equinor, operatorul centralei, transmite şi agerpres.

Reluarea activităţii vine după o întrerupere de 20 de luni, unitatea fiind afectată de un incendiu în septembrie 2020.


Citeşte şi: Irakul INTERZICE prin lege normalizarea relaţiilor cu Israelul – Black News

GNL se fac prin răcirea gazelor la temperaturi care le lichefiază, permiţând apoi transportarea unor cantităţi importante cu vapoarele.

„Am reluat operaţiunile şi începem procesul de răcire, vom anunţa când vom avea de încărcat gaze naturale lichefiate”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Citeşte şi: Un membru fondator al trupei Depeche Mode a murit la 60 de ani – Black News

Reluarea este o veste bună pentru piaţă, care încearcă să găsească alternative la gazele ruseşti, în contextul războiului din Ucraina, iar Norvegia încearcă să-şi consolideze poziţia de furnizor de încredere de energie.

Singura centrală majoră de gaze naturale lichefiate din Europa, pe insula Melkoeya, în apropierea oraşului Hammerfest, poate procesa 18,4 milioane metri cubi de gaze pe zi, când este deplin operaţională, ceea ce reprezintă aproximativ 5% din capacitatea de export de gaze a Norvegiei.