DISTRIBUIȚI
dw

Guvernul norvegian nu îl recunoaşte pe liderul Adunării Naţionale, Juan Guaido, ca preşedinte interimar al Venezuelei şi îndeamnă la dialog între părţi şi la organizarea de noi alegeri, transmite luni EFE, scrie agerpres.

‘Norvegia are ca tradiţie să recunoască state, nu guverne’, a declarat pentru agenţia NTB ministrul de externe Ine Eriksen Soreide, menţionând totuşi că ţara sa şi-a arătat ‘sprijinul’ faţă de Guaido ca ‘preşedinte ales şi legitim al Adunării Naţionale’.


Citește și : Rusia investeşte 4,7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea infrastructurii în regiunea Crimeea

Norvegia, care nu este membru al Uniunii Europene, se distanţează astfel de poziţia unor state precum Germania, Franţa, Spania şi Marea Britanie, precum şi de cea a vecinilor săi Suedia şi Danemarca, care l-au recunoscut luni pe Juan Guaido ca preşedinte interimar.

‘Menţinem cererea de respectare a drepturilor democratice şi pentru noi alegeri. Situaţia din Venezuela s-a deteriorat. Invităm părţile să stabilească un proces politic incluziv care să ducă la alegeri’, a mai spus şefa diplomaţiei norvegiene.

Ea a subliniat că Norvegia menţine ‘dialogul’ cu cele două părţi şi că le-a oferit acestora ajutorul într-un proces de acest tip, ‘când şi dacă doresc’.

Citește și : Ministrul apărării din Germania, într-o vizită la trupele germane din Lituania

Norvegia a jucat rolul de mediator în circa 20 de procese de dialog în ultimele decenii, precum cel încheiat prin Acordurile de la Oslo între israelieni şi palestinieni sau negocierile între guvernul columbian şi gherila FARC, menţionează EFE.