DISTRIBUIȚI
FACEBOOK

Norvegia, ţară tradiţional anti-nucleară, s-a declarat joi îngrijorată de decizia Regatului Unit, aliatul său în cadrul NATO, de a majora plafonul arsenalului său nuclear, informează AFP, potrivit agerpres.  

Punând capăt unei dezarmări progresive în vigoare după destrămarea Uniunii Sovietice în urmă cu 30 de ani, Regatul Unit a anunţat pe 16 martie că va creşte de la 180 la 260 – cu circa 45% – plafonul maxim al stocului său de ogive nucleare.


Citește și : Merkel și Putin, ÎNGRIJORAȚI de escaladarea tensiunilor din estul Ucrainei

Criticată de Rusia şi de Iran, decizia, justificată printr-o „gamă tot mai mare de ameninţări tehnologice şi doctrinale”, nu a stârnit prea multe polemici printre aliaţii Londrei.

Luând cuvântul în Parlament, şefa diplomaţiei norvegiene a formulat însă o poziţie oarecum discordantă. „Norvegia urmăreşte cu îngrijorare că ţări precum Rusia şi China au contribuit la o presiune sporită pentru o reînarmare. Interpretăm revizuirea strategică de către Regatul Unit a securităţii şi apărării sale drept un răspuns la aceasta”, a declarat Ine Eriksen Soreide, răspunzând la o întrebare pusă de un deputat al opoziţiei.

„Aceasta nu este o evoluţie de dorit. Norvegia lucrează pentru a reduce, nu pentru a creşte, numărul de arme nucleare în lume. Suntem îngrijoraţi de decizia Regatului Unit de a majora plafonul de ogive nucleare”, a adăugat ea, susţinând că i-a adus „în mod clar” la cunoştinţă acest punct de vedere aliatului său britanic.

Citește și :Bulgaria își REDESCHIDE școlile

Cele două ţări, dintre care una a ieşit recent din UE, iar cealaltă a refuzat mereu să intre în UE, au relaţii diplomatice, comerciale şi militare foarte strânse.

De altfel, Ine Eriksen Soreide a subliniat că Regatul Unit a reafirmat de asemenea ataşamentul său la Tratatul asupra neproliferării de arme nucleare