DISTRIBUIȚI

Norvegia a autorizat la rândul ei, marţi, utilizarea vaccinului anti-COVID-19 AstraZeneca la persoanele cu vârste de peste 65 de ani, o decizie luată prin prisma noilor date medicale obţinute de cercetători şi care ar trebui să accelereze imunizarea rezidenţilor vârstnici, informează AFP, potrivit agerpres.

După modelul mai multor ţări europene, Norvegia a restricţionat într-o primă fază administrarea acestui vaccin produs de compania AstraZeneca doar pentru persoanele cu vârste sub 65 de ani, din cauza datelor insuficiente privind efectul său asupra vârstnicilor.


Citeşte şi: Joe Biden LIMITEAZĂ atacurile cu drone

După Franţa, Germania şi Italia, dar şi alte state europene, Institutul norvegian de sănătate publică a recomandat apoi extinderea accesului la acest vaccin pentru toate persoanele de peste 18 ani, în baza datelor obţinute de studii desfăşurate în Marea Britanie şi care arată o bună eficienţă a serului la persoanele vârstnice.

Guvernul norvegian a anunţat marţi că va respecta această recomandare.

Totodată, Norvegia doreşte să extindă de la trei la şase săptămâni intervalul de administrare între cele două doze ale vaccinurilor Pfizer-BioNTech şi Moderna, însă această măsură va depinde de avizul final al Institutului de sănătate publică.

Acelaşi institut a primit şi sarcina de a studia dacă acel interval poate fi extins dincolo de şase săptămâni, întrucât o distanţare mai mare între cele două administrări ar permite creşterea rapidă a numărului de rezidenţi norvegieni care vor primi prima doză a unui vaccin anti-COVID-19.

„Ne aşteptăm de acum ca tuturor adulţilor să le fie propus un vaccin până la vară sau până în timpul verii”, a declarat prim-ministrul norvegian, Erna Solberg, în Parlamentul de la Oslo.

Ea a anunţat o consolidare a prerogativelor acordate autorităţilor medicale locale pentru a limita o recrudescenţă recentă a epidemiei în Norvegia: deşi rata de incidenţă este una dintre cele mai scăzute din Europa, numărul noilor cazuri de infectare a început de curând să crească în această ţară.

„Avem încă o pantă abruptă în faţa noastră, dar dacă vom reuşi să o urcăm atunci obiectivul de a reveni la o viaţă mai apropiată de normal va fi la îndemâna noastră”, a adăugat Erna Solberg.

Citeşte şi: Un miliardar israelian reintră pe lista neagră a americanilor

„Dacă reuşim să ţinem epidemia sub control în perioada martie-aprilie, vom putea să redeschidem economia ţării în luna mai”, a mai spus politiciana norvegiană.

În caz contrar, autorităţile centrale ar putea să impună noi restricţii aplicabile la nivelul întregii ţări, inclusiv interdicţia de a comercializa alcool şi închiderea a numeroase spaţii şi zone frecventate de către public, a adăugat ea.

Peste 391.000 de persoane au primit cel puţin o doză de vaccin anti-COVID-19 până duminică în Norvegia, o ţară cu 5,4 milioane de locuitori, şi aproape 210.000 au primit deja ambele doze. Luni, bilanţul total al persoanelor decedate din cauza maladiei COVID-19 a ajuns la 632 în această ţară.