DISTRIBUIȚI

Norvegia va comanda 54 de tancuri noi Leopard 2 fabricate în Germania pentru armata sa de la grupul KraussMaffei Wegmann şi îşi va asigura o opţiune de a achiziţiona alte 18 tancuri ulterior, a anunţat guvernul vineri, relatează Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

„Ne asigurăm că avem aceleaşi tancuri ca vecinii noştri nordici şi ca mulţi aliaţi-cheie din cadrul NATO”, a declarat premierul Jonas Gahr Stoere în cadrul unei conferinţe de presă.


Citeşte şi: Aproape 1.900 de ‘instructori ruşi’ sunt prezenţi în Republica Centrafricană – Black News

„Acest lucru va consolida şi mai mult relaţia noastră cu Germania”, a adăugat el.

Statul nordic membru NATO, care are o frontieră arctică de 196 km cu Rusia, plănuia să aleagă între tancurile germane Leopard 2 A7 şi cele rivale produse în Coreea de Sud de Hyundai Rotem, K2 Black Panther.

Citeşte şi: Orban al Ungariei îi cere Ucrainei să renunțe – Black News

Norvegia intenţiona iniţial să achiziţioneze 72 de tancuri, dar în ultimele luni a discutat despre o reducere a acestei comenzi după ce ministrul apărării a recomandat cheltuirea mai multor fonduri pe elicoptere, drone şi artilerie cu rază lungă de acţiune.

Potrivit AFP, comanda de tancuri de nouă generaţie Leopard 2 A7 va permite înlocuirea parcului existente de 36 de tancuri Leopard 2 A4 învechite, dintre care unele exemplare urmează să fie trimise Ucrainei.