DISTRIBUIȚI
FACEBOOK

Norvegia are în vedere să se alăture altor națiuni occidentale, prin excluderea companiei Huawei Technologies din China de la construcția noii infrastructure de telecomunicații 5G a țării, a declarat miercuri ministrul justiției, relatează Reuters, potrivit mediafax.

Guvernul norvegian discută în prezent măsurile de reducere a vulnerabilităților potențiale din industria telecomunicațiilor.


Citește și : China trebuie să dispună de ‘cel puţin trei portavioane’ pentru a evita o invazie pe teritoriul naţional(expert militar)

Operatorul Telenor, controlat de stat, care are 173 milioane de abonați în opt țări din Europa și Asia, a semnat primul său contract major cu Huawei în 2009, o înțelegere care a ajutat extinderea companiei chineze pe plan global.

Telenor și competitorul Telia utilizează în prezent echipamente 4G furnizate de Huawei și testează echipamente de la compania chineză în rețelele experimentale 5G.

„Împărtășim aceleași preocupări ca Statele Unite și Marea Britanie, că este vorba de spionaj asupra companiilor și autorităților din Norvegia”, a declarat ministrul Justiției, Tor Mikkel Wara, în cadrul unei conferințe de afaceri.

Întrebat dacă ar putea fi luate măsuri împotriva Huawei în mod specific, Wara a spus: „Da, avem în vedere pașii făcuți în alte țări, cum sunt Statele Unite și Marea Britanie”.

Huawei a declarat că echipamentul său este sigur. „Clienții noștri din Norvegia au cerințe serioase de securitate și gestionează bine riscurile în operațiunile lor „, a declarat Tore Ordloekken, ofițer de securitate informatică la Huawei Norvegia.

„Vom continua să fim deschiși și transparenți și să oferim teste și verificări extinse ale echipamentelor noastre, pentru a dovedi că putem livra produse sigure în rețeaua 5G din Norvegia”, a declarat el pentru Reuters.

În august, președintele american Donald Trump a semnat un inițiativă legală care a împiedicat guvernul SUA să utilizeze echipamente Huawei și intenționează să emită un ordin care să împiedice și companiile să facă acest lucru.

Citește și : Italia: Salvini se împotriveşte deciziei premierului Conte de a primi migranţi

De asemenea, solicită aliaților SUA să nu folosească echipamente Huawei atunci când construiesc rețele 5G. În Marea Britanie, operatorul de telecomunicații BT elimină echipamentele Huawei din rețelele 3G și 4G existente și nu va apela la compania chineză pentru următoarea rețea.

Telenor spune că ia în serios măsurile de securitate. „Norvegia a avut controlul deplin asupra infrastructurii critice timp de mulți, mulți ani și noi, în Telenor, o luăm foarte în serios”, a declarat directorul executiv al Telenor, Sigve Brekke, pentru Reuters.