DISTRIBUIȚI

Bilanţul în urma trecerii taifunului Noru prin Filipine a urcat la opt morţi şi peste 50.000 de persoane strămutate în urma inundaţiilor şi alunecărilor de teren, a anunţat marţi agenţia naţională pentru gestionarea dezastrelor, informează agenţia DPA, potrivit agerpres.

Persoanele decedate erau din provinciile Bulacan, Zambales, Bataan şi Quezon, cele mai afectate de intemperii, a indicat agenţia.


Citește și: NASA a lovit intenţionat un asteroid, o premieră pentru omenire – Black News

Alte trei persoane au fost date dispărute în provincia Camarines Norte din estul ţării.

Rapoartele privind pagubele provocate de taifun au început să sosească în număr mare odată cu ameliorarea condiţiilor meteorologice şi a operaţiunilor de curăţare a zonelor afectate.

Noru a părăsit marţi teritoriul ţării însă, potrivit prognozelor, va agrava efectele unui muson care va continua să aducă ploi în regiunile nord-vestice din Filipine.

Taifunul Noru a lovit Filipine duminică cu viteze ale vântului de 195 km/h şi rafale de până la 240 km/h, însă a slăbit în intensitate după ce a atins zona de uscat.

Taifunul se deplasează în prezent către vest cu o viteză de 20 km/h, fiind însoţit de vânturi de 140 km/h şi de rafale de până la 170 km/h.

Sediile guvernamentale şi cursurile şcolare au fost suspendate, în timp ce mii de persoane au rămas blocate după suspendarea zborurilor şi a serviciilor de transport cu feribotul.

Curentul şi comunicaţiile au fost întrerupte în zonele afectate, iar autorităţile au declarat că echipajele pentru intervenţii de urgenţă fac eforturi pentru a restabili serviciile.

Citește și: Mexicanii cer dreptate pentru cei ’43’ de la Ayotzinapa: ‘Armata ŞTIE!’ – Black News

O zonă extinsă din nordul Filipinelor se afla încă sub ape, potrivit imaginilor surprinse pe calea aerului. Mai mulţi copaci au fost doborâţi, iar unele acoperişuri au fost luate pe sus.

Arhipelagul filipinez este lovit, în medie, de 20 de cicloane tropicale în fiecare an.

Cel mai puternic taifun care a lovit vreodată Filipine a fost super-taifunul Haiyan, care a ucis 6.300 de oameni şi a strămutat peste 4 milioane în noiembrie 2013.