DISTRIBUIȚI
abc.au

Unii locuitori din nord-estul Australiei au rămas izolaţi duminică în urma ploilor abundente care au provocat inundaţii excepţionale şi torenţi puternici ce au dus în larg mai multe vaci aflate în zonele de coastă, relatează AFP, potrivit agerpres.

Daintree, un râu din nordul statului Queensland, a atins 12,6 metri, un nivel care nu a mai fost înregistrat de peste un secol, potrivit serviciilor meteorologice.


Citește și : Timmermans: Frontiera irlandeză trebuie să rămână deschisă sub orice acord de Brexit

Peste 300 de milimetri de precipitaţii au căzut într-un interval de 24 de ore în zona pădurii Daintree, iar pentru nordul statului Queensland sunt prognozate în continuare ploi şi furtuni.

Circulaţia unei linii de feribot, singura legătură cu anumite zone din această regiune, a fost suspendată din cauza condiţiilor meteorologice.

Primarul din Douglas Shire, Julia Leu, a declarat pentru AFP că unii locuitori ar putea rămâne izolaţi timp de două zile, fără energie electrică şi conexiuni telefonice.

Patru persoane, un cuplu de fermieri şi cei doi copii, au fost salvate cu ajutorul unui elicopter al serviciilor de urgenţă după ce au rămas izolate timp de 16 ore în gospodărie în urma inundaţiilor, a relatat publicaţia locală Newsport Daily.

În zona unei plaje, locuitorii au încercat să salveze mai multe vaci luate de torenţi. Unele dintre animale au ajuns în larg, în timp ce altele au reuşit să revină pe mal, notează AFP.

Sudul continentului a fost afectat săptămâna aceasta de temperaturi extreme care au condus la înregistrarea unor valori record de până la 46,6 grade Celsius în capitala statului Australia de Sud.

Citește și : Venezuela suspendă expulzarea diplomaților americani

Peste 150.000 de gospodării şi sedii comerciale din statul australian Victoria au rămas vineri fără electricitate în urma valului de căldură extremă care a afectat sudul ţării. Recordurile de temperatură au fost doborâte în această regiune, pe măsură ce valul de căldură a înaintat spre estul continentului. În Port Augusta, la 300 kilometri spre nord de Adelaide, au fost 49,5 grade Celsius, cea mai ridicată valoare de temperatură înregistrată într-o localitate aflată la malul mării.

Săptămâna trecută, mai multe oraşe din Australia au figurat printre localităţile cu cele mai ridicate temperaturi de pe întreg mapamondul.