DISTRIBUIȚI
Jurnalul Romanesc

Delegaţii Partidului Libertăţii din Austria (FPO, extrema dreaptă) l-au ales în mod oficial, sâmbătă, pe Norbert Hofer la conducerea formaţiunii, pentru a o conduce în alegerile legislative anticipate din 29 septembrie, informează AFP şi dpa, potrivit agerpres.

Norbert Hofer a preluat conducerea FPO în luna mai, în urma demisiei lui Heinz-Christian Strache, care şi-a părăsit funcţia în partid, dar şi postul de vicecancelar, după scandalul de corupţie Ibizagate.


Citește și : Anchetă împotriva lui Guaido pentru ‘legături’ cu o bandă de traficanţi de droguri columbieni

Acest scandal a dus la căderea guvernului austriac, coaliţie formată în 2017 şi care reunea FPO şi Partidul Poporului (OVP) al cancelarului conservator Sebastian Kurz.

„Obiectivul nostru este de a deveni formaţiunea cea mai puternică din Austria, pentru că suntem capabili şi pentru că Austria are nevoie de noi”, a declarat Hofer în faţa convenţiei partidului reunită la Graz, în sud-estul ţării. El a asigurat că FPO va continua să combată „islamul politic” şi se va preocupa de noi tematici, precum protecţia mediului.

Conservatorii lui Sebastian Kurz sunt daţi drept favoriţi în legislative şi vor trebui să găsească un partener de guvernare.

FPO este creditat cu 20% din intenţiile de vot, în scădere cu 6% în raport cu rezultatele legislativelor din 2017, însă aceasta ar putea fi suficient pentru a reveni la putere alături de dreapta.

Citește și : Zeci de mii de persoane aşteptate la o ceremonie memorială în onoarea fostului preşedinte al Zimbabwe Mugabe

Potrivit analiştilor, Norbert Hofer va trebui să depună mari eforturi pentru a putea reuni rândurile FPO şi a depăşi scandalul Ibizagate.

Într-o înregistrare video difuzată la 17 mai şi filmată cu camera ascunsă în timpul unei serate organizate în Balneare, în 2017, pentru a-i întinde o capcană, Heinz-Christian Strache, vizibil ameţit de băutură, s-a arătat dispus să ofere importante pieţe publice unui oligarh rus în schimbul unor finanţări oculte.