DISTRIBUIȚI
DW

Guvernul german ia în considerare includerea Turciei – aliat în cadrul NATO – pe lista ţărilor cu risc crescut de securitate pentru ofiţerii de informaţii, poliţişti şi militari, au afirmat marţi seara cotidianul Sueddeutsche Zeitung şi două radioteleviziuni, preluate de Reuters. Pe listă se află acum China, Rusia, Pakistanul, Coreea de Nord şi alte 26 de state. 

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a nuanţat însă, marţi, anunţul din ajun al ministrului de externe Sigmar Gabriel, conform căruia se sistează toate exporturile de armament german către Turcia. După ce Ankara a avertizat că o astfel de măsură ar afecta colaborarea în combaterea Statului Islamic, Merkel a precizat că intenţia este de a restricţiona doar anumite categorii de armament. Deciziile vor fi luate de la caz la caz, a adăugat ea.


Turcia l-a acuzat pe Gabriel că foloseşte problema în scop electoral, înaintea alegerilor din 24 septembrie.

Relaţiile dintre Ankara şi Berlin sunt tensionate şi din cauza arestării în Turcia a unor cetăţeni germani, în cadrul reprimării puciului eşuat de anul trecut.

În ceea ce priveşte armamentul, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat marţi că Turcia a semnat cu Rusia un contract privind achiziţionarea de sisteme de apărare antiaeriană de înaltă tehnologie S-400. Presa turcă a vehiculat o valoare de 2,5 miliarde de euro. Un oficial NATO a declarat că alianţa nu a fost informată despre contract.