DISTRIBUIȚI
Twitter

Protestatarii au incendiat containere de gunoi, au aruncat pietre şi au spart ferestrele birourilor guvernamentale din oraşul american Portland (statul Oregon), marţi, după săptămâni de manifestaţii în general paşnice, relatează Reuters, scrie agerpres.

Imaginile transmise de posturile de televiziune arătau demonstranţi violenţi care dădeau foc unor containere pentru deşeuri menajere şi aruncau pietre spre clădiri administrative din Portland.


Citește și : Preşedintele malian Ibrahim Boubacar Keita a demisionat

În ultimele luni, în numeroase oraşe din SUA au avut loc proteste sub sloganul Black Lives Matter (Vieţile negrilor contează), după moartea la 25 mai a lui George Floyd, un bărbat afro-american în vârstă de 46 de ani care a decedat, la Minneapolis, după ce a fost presat cu genunchiul pe gât de către un poliţist alb timp de aproape nouă minute.

La Portland au fost trimise forţe ale poliţiei federale, care în încercarea de a apăra sedii ale autorităţilor federale americane s-au ciocnit cu mulţimea de manifestanţi violenţi.

Poliţia a declarat că în noaptea anterioară unii ofiţeri au fost ţinta unui ‘laser verde puternic’, capabil să cauzeze afectarea permanentă a vederii, atunci când unii protestatari au demonstrat în faţa sediului Asociaţiei poliţiei din Portland.

Anterior în cursul acestei luni, ministrul justiţiei american William Barr a devenit ţinta criticilor din partea congresmenilor democraţi pentru trimiterea agenţilor federali la Portland pentru a dispersa manifestanţii.

Citește și : Clinton, atac la adresa lui Trump: Un preşedinte pentru care locul de muncă înseamnă să petreacă zilnic ore în faţa televizorului

La finalul lui iunie, autorităţile din statul Oregon şi administraţia Trump au convenit să retragă progresiv agenţii federali din Portland, cu condiţia ca poliţia locală să stabilizeze situaţia în jurul tribunalului federal şi al altor clădiri oficiale vizate de manifestanţi. Totuşi, poliţia locală nu a reuşit să facă acest lucru, situaţia agravându-se pe străzile din oraşul din nord-vestul SUA.