DISTRIBUIȚI
twitter

Autoritățile din Hong Kong au folosit sâmbătă gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii care au manifestat în regiunea autonomă după ce un grup pro-China a dat jos mesajele antiguvernamentale afișate, relatează site-ul agenției Reuters, potrivit mediafax.

Manifestanții s-au adunat în orașul Tuen Mun, unde au dat foc unui steag al Chinei, în timp ce alții au distrus graduri din lemn și metal pentru a bloca drumurile.


Citește și : ‘Dacă aveţi veşti proaste, nu veniţi!’, le transmite Guterres liderilor participanţi la One Planet Summit

„Protestatarii au distrus clădiri din Tuen Mun, au aruncat cu diferite obiecte pe căile ferate și au construit baricade în vecinătate, cauzând obstrucţionarea circulaţiei”, a afirmat poliția într-un comunicat.

„Protestatarii au aruncat de asemenea cu bombe cu petrol, amenințând siguranța celorlalți oameni”, se mai arată în comunicat.

Demonstraţiile prodemocraţie din Hong Kong durează de trei luni, izbucnind ca reacţie la un controversat proiect de lege care ar fi facilitat extrădările în China. Aproximativ 1.400 de protestatari au fost reţinuţi de la începutul protestelor, iar mulţi sunt inculpaţi.

Șefa Executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a anunțat marți că ea și echipa sa vor începe să țină sesiuni de dialog cu publicul, săptămâna viitoare, menite să pună capăt tensiunilor

Citește și : Președintele chinez Jinping a avut o discuție telefonică cu regele Arabiei Saudite

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.