DISTRIBUIȚI
Wall Street Journal

O persoană a murit joi în urma protestelor desfășurate în statul Assam, din nord-estul Indiei, față de modificarea legislației privind cetățenia, au informat surse medicale, citate de site-ul agenției de presă Reuters, scrie mediafax.

Protestele din India au fost declanșate de un proiect de lege, aprobat de Parlament, care permite acordarea cetățeniei indiene pentru persoanele de altă religie decât cea musulmană din Afganistan, Bangladesh și Pakistan.


Citește și : Greta Thunberg va participa vineri la o grevă în favoarea climei la Torino

Modificarea legislativă a fost propusă de către partidul premierului Narendra Modi, BJP, iar partidele din opoziție, grupuri ale minorităților naționale, profesori universitari și mai mulți oficiali americani contestă acest proiect, întrucât ar discrimina comunitatea musulmană și ar permite obținerea cetățeniei pe criterii religioase, fapt ce ar încălca Constituția.

Ramen Talukdar, directorul unui spital din Guwahati, cel mai mare oraș din statul Assam, a declarat că cinci protestatari au fost aduși la spital cu răni provocate de gloanțe, iar unui dintre aceștia a decedat.

Autoritățile indiene au trimis mii de militari în Assam pentru a controla miile de persoane care au ieșit în stradă pentru a protesta față de noua lege. O mișcare împotriva imigrației există de zeci de ani în Assam, stat care se află la granița cu Bangladesh.

Forțele de ordine au fost nevoite să facă uz de gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa mulțimile de protestatari din Guwahati. Manifestanții susțin că modificarea legislației privind cetățenia va duce la o suprapopulare a țării, permițându-le multor cetățeni din Bangladesh să devină cetățeni indieni.

Citește și : Macron susţine rolul energiei nucleare în atingerea neutralităţii din punct de vedere climatic

Mai mulți protestatari au încercat să incendieze o gară și au vandalizat alte trei. Mai multe trenuri au fost suspendate din cauza protestelor, au informat reprezentanți ai unui operator feroviar.