DISTRIBUIȚI
Bombala Times

Columbienii au ieşit marţi pe străzi pentru a protesta împotriva reformelor economice şi a asasinării unor lideri ai societăţii civile, în primele adunări de amploare de la demonstraţiile la scară naţionale desfăşurate la sfârşitul lui 2019, informează dpa, scrie agerpres.

Protestatarii au ars cauciucuri, au răsturnat containere cu gunoaie şi au aruncat cu pietre în forţele de ordine mobilizate în nordul capitalei Bogota, unde cel puţin trei poliţişti şi un demonstrant au fost răniţi în cursul ciocnirilor, au relatat City TV şi postul de radio RCN.


Citește și : Merkel aşteaptă o decizie a UE privind participarea Huawei la sistemul 5G în Europa

Demonstranţii au blocat artere de circulaţie, iar transportul public a suferit perturbări în unele zone.

Proteste au fost programate şi în alte regiuni din ţară.

Manifestanţii cer anularea unei reforme fiscale adoptate la finalul anului trecut, pe care o consideră prea favorabilă marilor companii, şi mai multă protecţie pentru liderii societăţii civile.

Sute dintre aceştia au fost ucişi după ce guvernul a semnat un acord de pace cu gherila FARC în 2016, inclusiv aproape 20 de la începutul acestui an, conform unei cifre citate de Blu Radio.

Asasinatele au fost comise deseori de traficanţi de droguri, grupări paramilitare sau gherile care au intrat în zone abandonate de FARC şi încearcă să le ia sub control.

Protestele au început prin marşuri la nivel naţional, convocate de sindicate şi de grupuri ale societăţii civile, şi au adunat în jur de 250.000 de studenţi, muncitori, indigeni şi alte persoane în ziua de 21 noiembrie.

Proteste de mai mică amploare, inclusiv alte două zile de marşuri, au fost organizate ulterior.

Citește și : Franța, de acord să amâne colectarea noii taxe pentru ‘giganții’ din tehnologie până la finalul acestui an

Demonstranţii acuză guvernul conservator al preşedintelui Ivan Duque că încearcă să slăbească drepturile pensionarilor şi ale tinerilor angajaţi, şi reclamă mai multe fonduri pentru educaţie.

Moartea tânărului demonstrant Dilan Cruz, care a fost lovit de un proiectil tras de poliţie, a provocat un val de revoltă în toată ţara.