DISTRIBUIȚI
UNHCR

O navă operată de ONG-ul german Sea-Eye a anunţat vineri că a salvat 65 de migranţi de pe o barcă de cauciuc în largul coastelor Libiei, acţiune susceptibilă să conducă la o nouă dispută europeană privind migranţii care traversează Mediterana pentru a ajunge în UE şi care sunt salvaţi de nave ale unor ONG-uri ce apoi încearcă să acosteze în Italia în pofida opoziţiei guvernului de la Roma, relatează agenţia DPA, potrivit agerpres.

Anunţul privind acest nou grup de migranţi survine la o săptămână după ce nava Sea-Watch, aparţinând tot unui ONG german, a debarcat 40 de migranţi pe insula italiană Lampedusa după ce comandantul acestei nave, Carola Rackete, a sfidat interdicţia dată de guvernul italian şi a forţat intrarea în port, obligând o vedetă a poliţiei italiene să se dea la o parte din calea sa pentru a nu fi zdrobită de chei.


Citește și : Secretarul general al NATO continuă seria de critici la adresa Rusiei

Un purtător de cuvânt al MAE german a declarat că trebuie găsit un ”port sigur” pentru debarcarea migranţilor de pe nava ONG-ului german Sea-Eye şi să se poarte discuţii între statele UE pentru redistribuirea acestora. Alt purtător de cuvânt de la Berlin, cel al Ministerului german de Interne, a susţinut că primirea acestor migranţi ”este o sarcină europeană şi din acest motiv mai multe state ale UE trebuie să se alăture eforturilor primirii lor din spirit de solidaritate”.

Încă o navă, denumită ”Alex” şi operată de ONG-ul italian de stânga ”Mediterranea”, aşteaptă în prezent cu peste 50 de migranţi la bord permisiunea de a intra într-un port. Malta a anunţat că acceptă să preia migranţii, cu condiţia ca Italia să preia la rândul ei un număr similar de migranţi aflaţi în prezent în Malta.

Citește și : Andrzej Duda critică UE pentru întârzierea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord

În acest timp, vice-premierul şi ministrul italian de interne Matteo Salvini a insistat că nu va accepta ca vreo navă cu migranţi să acosteze în Italia. Avocatul nemţoaicei Carolei Rackete, care a fost eliberată după un scurt arest la domiciliu, a anunţat că va înainta împotriva lui Salvini o plângere penală pentru defăimare, după ce politicianul italian a caracterizat-o pe Facebook drept ”o comunistă germană bogată şi alintată”.

Carola Rackete va fi audiată marţi de un tribunal italian pentru a răspunde acuzaţiilor de favorizare a imigraţiei ilegale. Salvini a cerut ca ea să fie expulzată din Italia.