DISTRIBUIȚI

Un tribunal special din Palermo, Sicilia, a recomandat ca liderul Ligii (de extremă dreapta), fostul ministru de interne Matteo Salvini, să fie inculpat pentru reţinerea a zeci de migranţi la bordul unei nave de salvare în august 2019, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Decizia tribunalului se adaugă problemelor juridice ce se acumulează în contul lui Salvini, care şi-a retras partidul de la guvernare în august, într-o încercare de a declanşa alegeri anticipate în care sondajele îl dădeau câştigător.


Citește și : UE RESPINGE planul de pace elaborat de Trump pentru conflictul israelo-palestinian

Într-un document consultat de Reuters, magistraţii din Palermo au cerut autorizarea parlamentului pentru a continua ancheta ce îl vizează pe Salvini, suspectat de sechestrarea a 107 migranţi pe nava spaniolă de salvare Open Arms.

Migranţii au rămas blocaţi pe mare până când procurorii au ordonat sechestrarea navei şi evacuarea persoanelor aflate la bord.

Magistraţii îi mai reproşează lui Salvini că nu şi-a îndeplinit atribuţiile legale de ministru de a autoriza debarcarea migranţilor.

Cererea a fost trimisă parlamentului de la Roma pe 31 ianuarie, dar a fost făcută publică de-abia marţi.

‘Ei încearcă să mă oprească şi să vă sperie: vă promit că nu voi abandona şi nu voi renunţa niciodată!’, a spus Salvini după anunţul justiţiei.

Într-un caz aproape identic, Senatul este aşteptat să le permită în această lună magistraţilor din Catania, Sicilia, inculparea lui Salvini pentru o altă acuzaţie de sechestrare de migranţi.

Citește și : Zeci de arestări în trei operaţiuni antidrog în sudul Italiei

Liga rămâne cel mai popular partid, cu peste 30% din intenţiile de vot, conform celor mai recente sondaje, dar înfrângerea la alegerile regionale din Emilia-Romagna de la sfârşitul lunii ianuarie, considerate cu valoare de test naţional pentru liderul suveranist, i-au blocat acestuia deocamdată tentativa de răsturnare a guvernului şi de revenire la putere.