DISTRIBUIȚI
ansa

Veneţia se pregătea sâmbătă pentru o nouă alertă meteorologică, în aşteptarea de ploi şi rafale de vânt puternice, după fenomenul de „aqua alta” (maree înaltă), care a determinat autorităţile să declarate stare de urgenţă în Oraşul Dogilor devastat de inundaţii, relatează AFP şi dpa, potrivit agerpres.

Protecţia civilă italiană a emis pentru sâmbătă o „alertă roşie” meteorologică pentru toată regiunea Veneţiei, avertizând în legătură cu riscul de vânturi violente.


Citește și : Noi dezvăluri privind implicarea lui Trump în dosarul ucrainean

Mareea înaltă a atins vineri 1,54 de metri.

Şcolile – care sunt deschise sâmbătă în Italia – vor rămâne închise pe tot parcursul zilei, au anunţat autorităţile.

Cu toate acestea, multe muzee şi site-uri turistice urmau să fie deschise publicului, notează dpa.

Nivelul apei era în jur de 120 de centimetri deasupra nivelului normal al mării sâmbătă dimineaţa, potrivit autorităţilor. La acest nivel, Piaţa Sf. Marcu, unde se află Palatul Dogilor, rămâne scufundată, fiind cel mai jos punct al Veneţiei.

Primarul Luigi Brugnaro a declarat că pagubele se ridică la sute de milioane de euro.

El a făcut apel la comunitatea internaţională pentru donaţii care să ajute la eforturile de reconstrucţie a oraşului într-un mesaj pe Twitter în limba engleză.

Citește și : Bugetul UE pe 2020, în aer. Statele membre şi PE nu au reuşit să ajungă la un acord

„#Veneţia este o mândrie pentru toată Italia, #Veneţia este moştenirea tuturor, unică în lume. Datorită ajutorului tău poate străluci din nou”, a scris el.

Cardinalul Gianfranco Ravasi, reprezentantul cultural al Vaticanului, a comparat situaţia din Veneţia cu incendiul care a devastat în aprilie catedrala Notre Dame din Paris.