DISTRIBUIȚI

Operaţiunile de transfer al unor bolnavi francezi de COVID-19 spre Germania au continuat marţi pentru a uşura munca medicilor din spitalele regiunii Grand Est (nord-estul Franţei, la graniţa cu Germania), în continuare supraaglomerate, informează AFP, potrivit agerpres.

Un Airbus A330 Phoenix al forţelor aeriene franceze a transportat şase pacienţi la Hamburg, în a cincea misiune de la începutul crizei.


Citește și : Guvernul Thailandei a emis un avertisment împotriva glumelor de 1 Aprilie despre coronavirus

„Mulţumim medicilor noştri, militarilor noştri şi Germaniei”, a transmis prin Twitter ministrul francez al armatelor, Florence Parly. În acelaşi timp, ea a informat despre evacuarea unor pacienţi din Metz spre Essen, într-un elicopter NH90 Caiman al armatei terestre. „Alte zboruri vor urma în orele următoare”, a adăugat ea.

Dispozitivul de evacuare medicală aeropurtată Morphee a fost desfăşurat în cursul acestei crize de armată pentru prima oară pe teritoriul naţional cu scopul de a transporta bolnavi civili. El are ca prim rol repatrierea militarilor francezi grav răniţi în operaţiuni externe.

De la mijlocul lunii martie şi prima misiunea Morphee, armata franceză a participat în mai multe rânduri la transferul unor bolnavi din Grand Est, una din regiunile franceze cele mai afectate de COVID-19, spre alte regiuni din Franţa, precum şi în Germania, Elveţia şi Luxemburg.

Alte transferuri, în special pe cale ferată şi maritimă între Corsica şi continent, au fost de asemenea organizate.

Citește și : Grecia confirmă primul caz de coronavirus printre refugiaţi

Ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian a salutat toate aceste operaţiuni marţi dimineaţă pe RTL, calificându-le drept semn al unei forme de eficienţă a Uniunii Europene, confruntată cu critici.

Salutând aceste zboruri având ca destinaţie ţări limitrofe Franţei, el a subliniat în special „buna coordonare” a miniştrilor sănătăţii din UE „pentru a adopta aceleaşi norme de izolare, aceleaşi principii de gestionare a crizei”.