DISTRIBUIȚI
afp

Doi protestatari au murit sâmbătă în represiunea manifestaţiilor care continuă în Sudan la şapte luni după o lovitură de stat care a privat ţara, una dintre cele mai sărace din lume, de orice ajutor internaţional, potrivit unor surse medicale, notează AFP, scrie agerpres

Un protestatar a fost „împuşcat” de forţele de securitate, iar al doilea a murit „sufocat de grenadele lacrimogene” la Khartoum, a făcut cunoscut un sindicat al medicilor pro-democraţie.


Aceste decese ridică la 98 numărul morţilor în represiunea manifestaţiilor împotriva puterii militare la putere după puciul condus la 25 octombrie de şeful armatei, generalul Abdel Fattah al-Burhan, potrivit acestei surse.

Citește și : Embargoul armelor impus în 2011 Libiei de către ONU ‘este în continuare ineficient’ (raport)

De la acea dată, sute de alţi manifestanţi au fost răniţi şi tot atâţia arestaţi.

Puciul a pus capăt brutal unei fragile împărţiri a puterii între civili şi militari după demiterea de către armată în 2019 a dictatorului Omar al-Bashir în fruntea ţării timp de trei decenii.

Naţiunile Unite şi Uniunea Africană – care a suspendat Sudanul – pledează pentru un dialog între toate forţele politice, sub pedeapsa de a vedea ţara scufundându-se definitiv „la nivel economic şi de securitate”.

Deja, potrivit ONU, unul din doi sudanezi va suferi de foame până la sfârşitul anului.

Dar, din cauza loviturii de stat, civilii refuză să dialogheze cu militarii care cer „compromisuri” din partea activiştilor pro-democraţie.

Citește și : Cel puţin 31 de persoane şi-au pierdut viaţa într-o busculadă produsă în sudul Nigeriei în timpul distribuirii de alimente