DISTRIBUIȚI
FDA

Un cetăţean britanic care s-a infectat cu noul coronavirus în timp ce se afla la o conferinţă în Singapore ar putea să fi răspândit virusul la cel puţin alte şapte persoane în timpul unui sejur de patru zile efectuat ulterior într-o staţiune din Alpii francezi, relatează duminică agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Cinci alţi britanici cazaţi în aceeaşi cabană cu el în staţiunea franceză Les Contamines-Montjoie la sfârşitul lunii ianuarie au fost de atunci confirmaţi ca fiind infectaţi cu noul coronavirus şi au fost spitalizaţi în Franţa.


Citește și : Furtuna Ciara provoacă perturbări ale traficului în nordul Europei

Însă şirul îmbolnăvirilor pare să nu se încheie aici în acest caz grupat, care ilustrează dificultăţile cu care se confruntă autorităţile sanitare în oprirea răspândirii unui virus într-o epocă a frontierelor deschise şi a călătoriilor frecvente.

Duminică, autorităţile spaniole au anunţat că un bărbat britanic a fost testat pozitiv cu noul coronavirus în Mallorca, precizând că el este unul din cei patru membri ai unei familii ţinute de vineri sub observaţie după ce a intrat în contact în Franţa cu o persoană diagnosticată între timp cu acest coronavirus.

Această familie ar face parte din grupul mai larg din acea staţiune franceză, potrivit declaraţiei date în faţa presei de Fernando Simon, directorul Centrului de Coordonare pentru Urgenţe Sanitare în Ministerul spaniol al Sănătăţii. Conform relatării Reuters, el a refuzat să confirme clar acest lucru, invocând dreptul familiei la viaţă privată.

Această familie a revenit din Franţa în Mallorca pe 29 ianuarie, iar 24 de ore mai târziu bărbatul a început să acuze simptome uşoare. El este acum izolat în carantină, în timp ce autorităţile încearcă să întocmească o listă cu persoanele care ar fi putut intra în contact cu el.

Şi tot duminică, autorităţile britanice au anunţat un al patrulea caz de infectare cu noul coronavirus – britanicul infectat în Singapore era al treilea caz confirmat în Regatul Unit -, menţionând că acesta a contactat boala de la un alt britanic în timpul unui sejur în Franţa, fără alte precizări. ”Acest nou caz pare să fie legat de cazurile grupate din staţiunea franceză de ski”, afirmă Paul Hunter, profesor de medicină la University of East Anglia.

Citește și : Aterizare forţată a unui Boeing în nord-vestul Rusiei

Rezidenţii din Les Contamines-Montjoie stăteau duminică la coadă pentru a fi testaţi pentru noul coronavirus, în timp ce autorităţile fac eforturi pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Responsabilii francezi afirmă că încearcă să identifice toate persoanele care au fost în contact apropiat cu grupul de 11 britanici care au fost expuşi virusului în timpul sejurului la acea cabană.