DISTRIBUIȚI
FAZ

sursa foto:  getty

Ministrul turc pentru afaceri europene, Omer Celik, a afirmat joi că declaraţiile cancelarului german, Angela Merkel, privind sistarea extinderii unei uniuni vamale între Ankara şi Uniunea Europeană afectează credibilitatea blocului comunitar, relatează agenţia Reuters, conform agerpres.

Angela Merkel a afirmat miercuri că nu va avea loc o extindere a uniunii vamale şi ”nici o aprofundare a tuturor” legăturilor dintre Turcia şi Uniunea Europeană, după o serie de dispute legate de represiunea întreprinsă de Turcia ca urmare a unei tentative de puci din 2016, eşuată.


”Este o declaraţie nefericită. Ar trebui să subliniem faptul că nici o ţară membră a UE n-ar trebui să le dea ordin instituţiilor UE sau proceselor UE”, a declarat Omer Celik într-o conferinţă de presă la Ankara. ”Aceste situaţii sunt foarte periculoase, ele reprezintă declaraţii care afectează credibilitatea UE”, a mai spus Celik.

Citeşte şi: EXPLOZIE puternică în Glasgow. O piaţă din oraş este distrusă de flăcări imense – FOTO/VIDEO

În opinia ministrului turc, atât Turcia, cât şi Uniunea Europeană ar avea de câştigat din schimbările la uniunea vamală. ”Dar ei acţionează ca şi cum aceasta este în favoarea Turciei. Permiteţi-mi să fim foarte clari: noi nu ne grăbim deloc”, a mai spus el.

Omer Celik a făcut apel de asemenea la Berlin să coopereze în legătură cu cererea Turciei de extrădare a unui profesor de teologie, Adil Oksuz, suspectat de Ankara că a avut un rol major în tentativa de puci.

Media turce au relatat că Oksuz a fost reperat în Frankfurt şi în Ulm, şi că landul german Baden-Wurttemberg i-a acordat permis de rezidenţă temporară.

”Nici un aliat de-al nostru nu poate adăposti un criminal. Este înspăimântătoare chiar şi posibilitatea ca cineva cu legături clare cu tentativa de puci să fie adăpostit de către un aliat al nostru”, a afirmat ministrul turc.