DISTRIBUIȚI
habervaktim.com

Emisarul Naţiunilor Unite pentru Cipru, Jane Holl Lute, a purtat duminică noi consultări cu liderii comunităţilor cipriote greacă şi turcă asupra reluării negocierilor de pace pentru reunificarea insulei, informează Xinhua, potrivit agerpres.

Aceasta este a patra deplasare în Cipru a lui Lute după ce o conferinţă internaţională asupra Ciprului în Elveţia s-a încheiat neconcludent în iulie 2017.


Citește și: Africa de Sud își ÎNCHIDE ambasada din Israel

Lute s-a aflat în misiune în numele secretarului general al ONU Antonio Guterres pentru a se întâlni cu cei doi lideri în vederea reluării negocierilor asupra Ciprului.

Ea s-a întâlnit în timpul dimineţii mai mult de două ore cu preşedintele cipriot Nicos Anastasiades, în calitatea acestuia de lider al ciprioţilor greci. La începutul după-amiezii, ea a traversat linia de demarcaţie a capitalei Nicosia pentru discuţii cu liderul cipriot turc Mustafa Akinci.

Şeful negociatorilor ciprioţi greci Andreas Mavroyiannis, care a participat la întâlnirea cu Anastasiades împreună cu ministrul de externe Nicos Christodoulides, a declarat că în timpul unei discuţii „foarte bune şi creative”, Anastasiades şi-a reiterat hotărârea de a acţiona pentru a se ajunge la o soluţie cât mai curând posibil.

„El i-a spus lui Lute că este gata să dezvolte noile idei pe care le-a adus în +cadrul Guterres+”, a declarat Mavroyiannis.

Aşa-numitul „cadru Guterres” a fost un proiect de acord de şase puncte pentru o eventuală soluţie a problemei cipriote prezentat înainte de prăbuşirea negocierilor în 2017.

Mavroyiannis a mai declarat că Anastasiades i-a spus lui Lute că „acceptă egalitatea politică aşa cum au cerut Naţiunile Unite şi cum este înscrisă în raportul secretarului general”.

Citește și: Trump anunță plecarea unui alt oficial dintr-o poziție cheie

Egalitatea politică înseamnă că pentru ciprioţii turci trebuie să existe un vot pozitiv în numele comunităţii cipriote turce, reprezentând aproximativ 20% din populaţie, pentru a face orice decizie validă din partea tuturor organelor executive, judiciare şi legislative ale unui viitor stat federal.

Aceasta este un obstacol în progresul negocierilor, alături de cererea ciprioţilor greci că Turcia trebuie să renunţe la garanţiile şi drepturile de intervenţie şi să-şi retragă trupele pe care le-a trimis în insula din estul Mediteranei în 1974 ca răspuns la un puci al liderilor militari din Grecia la vremea respectivă.

Mavroyiannis a adăugat că Anastasiades i-a repetat la Lute invitaţia pentru o întâlnire comună cu Akinci în prezenţa ei.