DISTRIBUIȚI
TeleTrader.com

Armata israeliană a anunţat luni noi bombardamente împotriva poziţiilor Hamas în Fâşia Gaza, ca represalii pentru lansarea de baloane explozive şi incendiare din enclava palestiniană spre teritoriul israelian, informează France Presse, scrie agerpres.

„Avioane de luptă, avioane militare şi tancuri au vizat poziţii militare ale Hamas în sudul Fâşiei Gaza” inclusiv „infrastructură subterană”, a anunţat armata israeliană într-un scurt comunicat, adăugând că a acţionat ca „răspuns” la continuarea lansării de baloane explozive şi incendiare.


Citește și : Avionul ucrainean doborât de Iran a fost lovit de două rachete la interval de 25 de secunde (raport)

Israelul bombardează Gaza aproape zilnic din 6 august, după tiruri de rachete şi lansarea de baloane incendiare de pe teritoriul palestinian peste graniţă, ceea ce a provocat zeci de incendii la culturi agricole în Israel.

În ciuda unui armistiţiu anul trecut favorizat de ONU, Egipt şi Qatar, Hamas şi Israelul, care au purtat deja trei războaie (2008, 2012, 2014), se confruntă sporadic cu tiruri de rachete sau lansare de baloanele incendiare din Gaza şi lovituri ale armatei israeliene.

Potrivit analiştilor palestinieni, tirurile din Gaza au ca scop să facă presiune asupra Israelului pentru a autoriza intrarea în enclavă a ajutorului financiar lunar din Qatar, prevăzut în acordul de armistiţiu.

Noile ostilităţi intervin înaintea vizitei secretarului de stat american Mike Pompeo luni la Ierusalim, în cadrul unui turneu de cinci zile în Orientul Mijlociu axat pe acordul de normalizare dintre Israel şi Emiratele Arabe Unite, faţă de care palestinienii se opun.

Citește și : Coreea de Sud a raportat un număr record de cazuri zilnice de COVID-19 după luna martie