DISTRIBUIȚI
NewsBeezer

Bolivienii sunt aşteptaţi la urne la 3 mai pentru noi alegeri prezidenţiale şi parlamentare, a anunţat vineri Comisia Electorală, conform media locale, citate de DPA, potrivit agerpres.

Al doilea tur al scrutinului prezidenţial a fost programat pentru a doua jumătate a lunii iunie.


Citește și : Pompeo critică o opinie a Franţei faţă de uciderea generalului Soleimani într-un raid în Irak

Fostul preşedinte Evo Morales şi-a revendicat victoria pentru un al patrulea mandat la alegerile la termen de la 20 octombrie anul trecut, dar suspiciunile de fraudă au dus la săptămâni de proteste violente care l-au forţat pe primul preşedinte indigen al ţării să demisioneze şi să plece în exil în Mexic şi apoi în Argentina.

Fosta vicepreşedintă a Senatului Jeanine Anez a preluat puterea şi conduce în prezent un guvern interimar.

Din exil, Morales a spus că se aşteaptă ca partidul său de stânga MAS să câştige alegerile. Morales nu va candida la alegeri, dar a fost numit la conducerea campaniei partidului său.

MAS îşi anunţa candidatul la prezidenţiale la 19 ianuarie.

Activistul şi liderul de opoziţie de dreapta Luis Fernando Camacho şi-a anunţat deja candidatura pentru postul de şef a statului.

Acest avocat din departamentul Santa Cruz de la Sierra, puternic economic, din estul ţării este unul dintre iniţiatorii protestelor care au dus în cele din urmă la demisia lui Morales.Criticii îl acuză de rasism şi de zel religios.

Citește și : UE îndeamnă SUA şi Iranul să dea dovadă de reţinere pentru a evita escaladarea conflictului

Anez a anunţat că Bolivia va emite un mandat de arestare pe numele lui Morales sub acuzaţia de ‘răzvrătire’, dar fostul lider a spus totuşi că intenţionează să revină în ţară.