DISTRIBUIȚI

Nivelul de spionaj din Australia este mai ridicat decât în timpul Războiului Rece, a afirmat marţi şeful contraspionajului australian în faţa parlamentarilor, informează AFP, potrivit agerpres.

„Există mai mulţi spioni străini şi agenţi care operează împotriva intereselor australiene decât erau în toiul Războiului Rece”, a declarat Michael Burgess, responsabil al agenţiei australiene de contraspionaj, Australian Security Intelligence Organisation (ASIO).


Citeşte şi: Canada sare de 200.000 de cazuri cu coronavirus

Se întâmplă rar ca responsabili australieni ai serviciilor de contraspionaj să facă declaraţii, însă, în faţa a ceea ce ei consideră o ameninţare, au decis să încalce acest cod de tăcere.

Michael Burgess a explicat că membri ai comunităţilor străine stabiliţi în Australia sunt supravegheaţi şi hărţuiţi de guverne străine.

O anchetă desfăşurată de AFP a dezvăluit că uiguri în exil, ce provin din regiunea chineză Xinjiang (nord-vest), au fost luaţi drept ţintă în Australia şi în alte ţări. De asemenea, studenţi din Hong Kong înscrişi la universităţi australiene au afirmat că au fost ţinta unor intimidări, în condiţiile în care familiile lor rămase în fosta colonie britanică au fost ameninţate după manifestaţiile pro-democraţie de anul trecut.

În discursul său în faţa parlamentarilor, Burgess nu a citat explicit China. Cu toate acestea, el a subliniat că spionajul şi supravegherea de grupuri ce fac parte dintr-o diaspora echivalează cu „un atac împotriva suveranităţii Australiei”. „Este inacceptabil ca persoane în Australia să fie intimidate, pentru simplul fapt că au pledat în favoarea reformelor democratice sau au criticat încălcări ale drepturilor omului”, a subliniat el.

În ultimii ani, responsabili politici australieni au fost implicaţi în scandaluri după ce au acceptat donaţii din partea unor persoane cu legături cu Beijingul sau au fost acuzaţi că iau apărarea propagandei chineze.

Burgess a recunoscut că aceştia sunt luaţi drept ţintă pentru pentru „furtul secretelor noastre şi manipularea procesului nostru decizional”. „Constatăm că serviciile de informaţii întreţin relaţii înşelătoare cu responsabili politici de toate nivelurile pentru a promova interesele unor ţări străine”, a adăugat el.

Citește și : Sute de iranieni au fost răpuși de coronavirus într-o singură zi

Anul trecut, responsabilul precedent al ASIO, Duncan Lewis, a acuzat Beijingul că vrea „să preia controlul” asupra cercurilor politice prin „spionaj şi ingerinţă”.

Autorităţile australiene afirmă că de la instalarea la putere a preşedintelui chinez Xi Jinping, în 2013, China şi-a intensificat eforturile pentru a influenţa politica externă a Australiei.