DISTRIBUIȚI
CNN

Nivelul de ameninţare teroristă în Irlanda de Nord a fost ridicat de la „important” la „grav” de serviciile de securitate, a anunţat marţi guvernul britanic, cu puţin timp înainte de o vizită aşteptată a preşedintelui american Joe Biden pentru a marcarea a 25 de ani de la acordul de pace, relatează AFP, potrivit agerpres.

Prin anunţarea acestei schimbări, decisă de MI5, guvernul britanic subliniază „creşterea nivelului de activitate teroristă”, făcând referire la recenta tentativă de ucidere a unui poliţist.


Citește și :  Rusia avertizează cu consecinţe grave dacă Armenia aderă la Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale

Acest nivel semnifică faptul că un atac este considerat „foarte probabil”, a precizat într-un comunicat ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, Chris Heaton-Harris, subliniind că publicul trebuie să rămână „vigilent”, însă fără a se „alarma”.

„În ultimii 25 de ani, Irlanda de Nord s-a transformat într-o societate paşnică”, însă „un număr mic de oameni sunt în continuare hotărâţi să facă rău populaţiilor noastre prin acte de violenţă cu motivaţii politice”, conform textului.

Comunicatul evocă tentativa de omor a cărei victimă a fost poliţistul John Caldwell, asupra căruia s-a tras în mai multe rânduri la 22 februarie de către doi bărbaţi în timp ce antrena copii la fotbal în oraşul Omagh (centru).

Acest atac, condamnat în unanimitate de liderii politici din această provincie britanică, a survenit cu puţin timp înainte de a se marca 25 de ani de la acordul de pace, semnat la 10 aprilie 1990, după trei decenii de conflict sângeros care a făcut 3.500 de morţi.

Poliţia suspectează Noua IRA, grup republican disident, care a revendicat două atacuri în ultimii ani. În aprilie 2021, o bombă a fost implantată sub maşina unei poliţiste în faţa domiciliului său.

Citește și : Germania exclude boicotarea JO 2024

Provincia se află, de asemenea, într-un moment politic delicat: deşi Londra şi Bruxellesul au reuşit să ajungă la un acord asupra dispoziţiilor post-Brexit în provincie, instituţiile politice locale sunt în continuare paralizate din cauza boicotului unioniştilor DUP, puternic ataşaţi de apartenenţa provinciei britanice la Regatul Unit.