DISTRIBUIȚI
noi.md

Premierul armean Nikol Paşinian, confruntat cu proteste în masă după ce a semnat un acord conform căruia Azerbaidjanul vecin îşi recapătă controlul asupra unor părţi din Nagorno-Karabah, a anunţat miercuri un plan pentru reconstrucţia acestei regiuni, informează dpa, potrivit agerpres.

Armenii au pierdut controlul asupra unor zone importante din regiunea Nagorno-Karabah după şase săptămâni de la reizbucnirea confruntărilor sângeroase cu Azerbaidjanului, încheiate săptămâna trecută cu un acord de încetare a luptelor.


Citeşte şi: Hong Kong, Paris şi Zurich sunt cele mai scumpe oraşe din lume

Paşinian şi-a recunoscut vina pentru „eşecurile” Armeniei în conflict, afirmând într-un comunicat că el este principalul responsabil.

Armenia trebuie să reconstruiască zonele distruse de război la care are acces şi să asigure întoarcerea în siguranţă a refugiaţilor la casele lor, a spus şeful executivului armean, subliniind că va fi „angajat pe deplin în această muncă”.

Nikol Paşinian se confruntă cu proteste în masă la Erevan după semnarea acordului cu Azerbaidjanul, mediat de Rusia, influentă în regiune. Politicienii de opoziţie i-au cerut lui Paşinian să demisioneze.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat sprijinul pentru Nikol Paşinian într-un comunicat dat publicităţii marţi, declarând că ar fi „o sinucidere” pentru Armenia să formeze un nou guvern care să nu accepte acordul.

Preşedintele azer Ilham Aliev a calificat drept succes recenta campanie militară a ţării sale în Nagorno-Karabah, care a permis reîntoarcerea etnicilor azeri în regiune.

Citeşte şi: Jeremy Corbyn a fost reprimit în Partidul Laburist

Cel puţin 1.000 de persoane au fost ucise în confruntări. Acordul de încetare a focului este monitorizat de trupe ruseşti de menţinere a păcii.

De asemenea, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut luni autorizaţia parlamentului pentru a trimite militari în Azerbaidjan în vederea participării la o misiune ruso-turcă de supraveghere a încetării focului în Nagorno-Karabah.